Политически подарък за Нетаняху

Стогодишната война между Франция и Англия (1337-1453г.) е известна с продължителността си, но съществуват и далеч по-краткотрайни. Например англо-занзибарската война от 1896 г., която трае едва 38 минути. Точно за пет минути британския флот потопява единствения "военен" кораб, по-скоро яхта с оръдие, на занзибарците и разрушава султанския дворец. Със стрелба от корабните оръдия, англичаните потрошават бараките на трите хиляди войници и те се разбягват. Сред първите е и султанът, а обстрелът продължава малко по-дълго, защото не е имало кой да свали знамето. Когато и то пада улучено от снаряд, войната приключва.

 

"Шестдневната война" е по-близо във времето до нас  и е конфликт между Сирия и Израел.

Толкова дни продължават военните действия през 1967 г., а резултатът е, че еврейската държава окупира Голанските възвишения, които имат стратегическо значение и се намират близо до Дамаск. Вече повече от половин век Израел отказва да се оттегли от чуждата, според международното право, сирийска територия.

Изненадващ за света бе ходът на  Доналд Тръмп, който в края на миналия месец и по-точно на 21 март, с познатия си директен стил в Туитър призна суверенитета на Израел върху Голанските възвишения. След 52 години! Голямото чакане свърши... Реакциите на различните държави бяха същите, каквито наблюдавахме при по-раншното признаване на Йерусалим за столица на Израел: одобрение, недоволство и безразличие. Туитът на Тръмп преобърна десетилетната политика на САЩ, която настояваше чрез преговори да се постига териториално признаване и преразпределяне. Едностранни декларации, още повече такива, които нарушават международното право, не се предвиждаха. Сега жестът на американския президент е по-скоро символичен, а не правен, но като се има предвид глобалното влияние на Съединените щати, признаването на анексията може да даде легитимност на спорната политика на Израел. Сигурното е, че този ход на Тръмп не помага на все още предстоящия "мирен план" между Израел и Палестина на неговия зет Джаред Къшнър.

 

Няколко часа преди туита, американския държавен секретар Майк Помпео, на посещение в Йерусалим, бе заявил, че няма промяна в позицията на САЩ.

Позиция, която до този момент, бе официалното непризнаване на анексията на възвишенията, обявена от Израел през 1981 г. Такова бе становището, и продължава да е, на международната общност. Тогава, през 1981 г., мнението на членовете на Съвета за сигурност на ООН по повод акта на Израел бе изразено в резолюция и назовано с думите: "недействително и без международно правно действие". САЩ също подписаха.

Секретарят Помпео отложи с час срещата с израелския министър-председател Нетаняху, за да може да се пренастрои и когато това се случи, отбеляза, че декларацията е "историческа" и "смела". Обяснения за импулсивното поведение на американския президент можем да търсим в желанието му Нетаняху да бъде преизбран, както и той самия през 2020 г. Обосновката на Тръмп, че това е добре за "сигурността" и "стабилността" на Израел, както и на останалите държави в района, бе твърде абстрактна. Фокусът, според наблюдатели, трябва да се постави върху неговото и на Нетаняху състояние. Последният с основание ликуваше: " Президентът Тръмп току-що направи история. Той го направи отново.". Този акт бе бързо разтълкуван от наблюдателите като политически подарък за Нетаняху, точно в навечерието на изборите в Израел. Разбира се, премиерът представи промяната в позицията на САЩ за свое постижение. Заяви, че е успял да убеди Тръмп за решението на тази стъпка.

 

Следващата цел на израелския премиер е признаването от САЩ на израелския суверенитет върху новопостроените селища на Западния бряг.

Както и на вече анексираните източни квартали в Йерусалим. Стотици хиляди евреи ги обитават от десетки години и никой няма намерение да се премества. Нетаняху обеща да не разруши нито едно селище. Думите му бяха: "Ще наложа суверенитет, но няма да правя разлика между селищни блокове и изолирани селища. От моя гледна точка, всяко място на заселване е израелско и ние имаме отговорности, както и нашето правителство. Няма да изкореня никого и няма да прехвърля суверенитета на палестинците.". На въпрос дали очаква от Тръмп да постъпи така, както с Голанските възвишения, Нетаняху каза: "Изчакайте до следващия мандат.".