Драматична роля за новоизбрания президент на Украйна

Смехът е здраве и когато професията ти е била комедиант се приема, че си здрав, работоспособен и умееш, използвайки чара на хумора, да събереш успешен екип. Такива са очакванията и надеждите на украинците, олицетворени с категоричния избор на Володимир Зеленски за президент. Днес бившия актьор е изправен пред първото си голямо изпитание в новото си сериозно амплоа. Ролята този път е в драма и включва друг главен герой - Андрий Богдан. Адвокатът, довереник и политически съветник на Зеленский се оказа и адвокат на известния олигарх  Игор Коломойски. В дело касаещо национализацията на най-голямата украинска банка ПриватБанк. Ако този факт бъде подминат без реакция, то Богдан ще се превърне в сериозна заплаха за програмата от реформи, обещана от новоизбрания президент.

Каква е историята? В края на 2016 г. ПриватБанк бе национализирана, вследствие на одит, който показа огромен дефицит. Милиарди долари кредит не са били обслужвани. Огромна част от тях са били предоставени на дружества, контролирани от основните двама акционери  Игор Коломойски (49%) и Хенадий Бохолубов (49%). Недостигът на капитал е бил 5,65 млрд. долара. Този дефицит е застрашавал депозитите на 20 милиона вложители.  С цел запазване жизнеспособността на цялата банкова система, най-голямата ПриватБанк бе конфискувана и рекапитализирана от държавата. МВФ отчете като положително преструктурирането на банката.

Необходимите средства за този акт бяха сериозен процент от БВП на държавата и невъзстановяването им от страна на акционерите би било допълнителен удар към тежкото бреме на дълговете на Украйна. На този неприятен фон, неотдавнашно решение на ниска съдебна инстанция, че национализацията е незаконна!, предизвика нервни реакции от Министерството на финансите и стана предмет на заседание на Съвета за национална сигурност, свикан от още действащия по това време президент Порошенко. Надежда за благоприятен изход бе потърсена във факта, че постановеното е от съдия, който е бил заподозрян в подкуп преди време. Така валидността на съдебното решение може да бъде поставена под въпрос и да бъде оспорвана. Въпросът е какво ще се реши във висшата инстанция предвид всеизвестното високо ниво на корупция. Тези обстоятелства налагат позицията на президента да бъде недвусмислена.

Продължаването ролята на съветник на Андрий Богдан и дори само присъствието му около Зеленски би било очевиден конфликт на интереси. И също така сигнал, че олигархичните интереси се насърчават, чрез политическо влияние. Предизборните обещания са заплашени да бъдат хвърлени на вятъра. Загубата на доверие ще бъде бърза и катастрофална. Засега от президентството твърдят, че банката няма да бъде върната на Коломойски, но е нужно по-сериозно уверение, че държавните интереси ще бъдат първостепенни и добре защитени. Усилията на Коломойски да си върне банката трябва да бъдат пресечени. Въпросът е от финансово значение за цялата страна, защото при критика и негативно отношение на МВФ, финансовите траншове за подкрепа на новата власт могат да спрат. Вероятно е подобни действия да бъдат последвани и от други международни финансови институции. При такава ситуация сривът на валутата на Украйна (гривна) ще е сигурен. Сценарият е крайно неприятен и доброто чувство за хумор на Зеленски няма да го спаси. Хората го предпочетоха, защото не изключиха възможността големия шеф да бъде и комик.  Но драмата налага усмивката да слезе от сцената и да се потърсят, и вземат ефективни мерки, а не приказки за такива, които да защитят бюджета и финансите от вреда. Залогът е посоката на Украйна, (ЕС и НАТО)която може да бъде изместена. Още повече, че предстоят избори за нов парламент (Рада).