РЕкомунизация

Ако трябва да сме честни - мислех, че отдавна червеният призрак на комунизма е спрял да броди из политическата лексика. Казвах си - стига толкова, днешните гласуващи дори нямат спомен за тези времена, защо трябва още да се плашим с този строй.
Е, май сбърках.

В последните години европейското бъдеще на България постоянно е поставяно под въпрос. А паралелно с това върви и пълзяща РЕкомунизация. Нали знаете - колко силен е Путин, руски ли е Крим и колко хубаво беше едно време при Бай Тошо…
Сигурно затова и участниците в новия клип “Силата е в теб” на американското посолство спорят за миналото. И то по начин, по който го правят всички “на маса” - битово.

Сякаш комунизмът едно време беше само ладата, апартамента, вилата и кебапчетата. Тогава, когато не левът беше важен, а стотинката.

Е, комунизмът не е само това. Помним и ограничаването на свободите. Помним какво се случи с Георги Марков, четем и невинаги веселите спомени на Милчо Левиев. Битовата уравниловка по време на комунизма бе маска на липсата на равенство и принципност в държавата. На репресиите, лагерите, унижените… На погубените човешки съдби.

Ето затова трябва да има честен и открит разказ за комунизма. Този период трябва да заеме полагаемото място в учебниците по история, но така, че да не спестява нищо.
Оказа се, че в учебниците за 10 клас, където комунизмът влиза, са скрити и преиначени доста неща. Липсва Държавна сигурност, липсват тайните фалити, истината за лагера в “Белене”, налаганият атеизъм и т.н.

Фондация „Истина и памет” инициира петиция за недопускане  на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас. Подписката бързо набира подкрепа.

Изказват се и политически фигури и сили. Логично, БСП, като наследник на БКП мълчи.
НПСД излезе с декларация, същото направи и СДС.

На последните избори СДС се прегърна с ГЕРБ. Но от лагера на управляващите само Цветан Цветанов излезе с изявление по темата.

Същият този Цветанов, който бе низвергнат заради някои “врагове с партиен билет”. Желаещи да са част от новото Политбюро.

Е, тези, които сега са в ръководството и говорят от името на ГЕРБ мълчат по темата. Да, комунизмът в учебниците не е къща за гости или крило на УНСС, нов участък от магистрала или излишък в бюджета. Но е въпрос на принципи.

У нас обявихме със закон комунистическия режим за престъпен. Но още спестяваме на децата си подробностите за него. Спестяваме ги като стотинки в буркан за Москвич.
А докато си траем, тук-таме изниква някой с тениска с петолъчка. Или си спомняме с умиление за новогодишните програми на Хачо, които от време на време караха да вдигнеш поглед от масата, отрупана с неща, които през годината трудно се намират. Или искаме да дойде “някой със силна ръка”… Ето това е пълзящата РЕкомунизация.
И днес продължаваме да повтаряме някои от грешките на онова време.

Затова, може би управляващата партия трябваше да излезе с единна декларация по темата за скандалите в учебниците. Бившият телохранител на Тодор Живков твърдеше, че семейството му е пострадало от комунистите. Но и той сега замълча.