Конспирации за умни и красиви

Едно от редовните обвинения, които градските прогресивни либерали отправят към останалите е, че се хващат на всякакви конспиративни теории и налудничави интерпретации на събития и явления. По-агресивните активисти от години се опитват да брандират почти всички несъгласни с тях като заблудени и гневни продукти на пропаганда и средновековни разбирания.   „Ако не си прогресивен и просветен като мен, то ти най-вероятно си креационист, който вярва, че тайни кукловоди рептили управляват Земята, която според теб е и плоска!“ Горе-долу така звучи грубата версия на по-надъхания либерал за неговите врагове.

Картата с конспирациите и шантавите вярвания все по-трудно може да се играе от хора, които искат да строят социалистическа, мултикултурна утопия без граници и биологични факти, но с етнически квоти и аборти за мъже, финансирани от държавата. Обвиненията в лековерност, заблуди и конспиративно мислене никога не са били особено силен и издържан аргумент, но сега вече ще звучат съвършено абсурдно в устата на модерен „сошъл джъстис“ активист, журналист или обикновен възмутен „Туитър“-либерал.

Просто през последните няколко години тези хора открито и неиронично прегърнаха някои от най-безумните теории и обяснения за света и обществото.

Днес самите те са най-потентните консуматори и разпространители на конспиративни идеи. Някои от тях действително са се убедили, че живеят във фашистки Запад, в който жените са робини за разплод на християнската бяла патриархална теокрация, а малцинствата гаснат в концентрационни лагери. Тук някой трябва да им каже, че поне този терор ще свърши скоро, защото друго централно либерално вярване е, че „всички ще умрем“ след около 12 години от климатичните промени.

Едно време казвахме на демонстративно заблудените, че гледат много филми. Сега буквално може да заключим, че много от либералите са прекалили с четенето и гледането на „Дневниците на прислужницата“ и са си самовнушили, че измислената дистопия всъщност е документална поредица за съвременната Западна цивилизация. Дори няма смисъл да им съобщаваме болезнения факт, че подчинените жени в „Дневниците на прислужницата“ всъщност силно напомнят за ислямския свят, от който същите либерали искат да внесат още милиони млади мъже.

Но защо им е да гледат към кастрираните момичета и убитите с камъни за изневяра жени в Близкия изток и Африка, когато могат да се вцепенят от страх и после да избухнат в гняв при вида на безвкусен, но безобиден билборд на тема правене на деца.

Местният превод на западния прогресивен колектив реагира смущаващо неадекватно на една кампания за насърчаване на раждаемостта. Българските либерали, които сами си извоюваха ироничното описание „умни и красиви“, организираха състезание за крайни реакции и налудничави интерпретации. В Twitter - където е надут най-големият прогресивен бг балон – се родиха безумия на стероиди. Една от линиите на разсъждение е, че кампанията прилича на финансирана от християнски фундаменталисти в САЩ пропаганда, която директно застрашава националната сигурност. Маркетинг експерти, инфлуенсъри и други представители на градския елит безгрижно споделиха идеята, че кампанията за насърчаване на раждаемостта е заплаха за националната сигурност и изява на американски християнски фанатизъм. Другите застъпиха конспиративното мислене, но смениха адреса с по-обичаен за тези среди – Кремъл.

Либералите предупреждават, че това изобщо не е добронамерена кампания, а част от нещо много по-голямо и зловещо, а последиците ще са необратими.

Те очевидно вярват, че САЩ са в плен на теократичен тоталитаризъм, който вече се изнася за България, а целта е и жените тук да нямат контрол над телата си, както явно нямат там, според просветените конспиративни теоретици. Някой май наистина трябва да им каже, че бъркат действителността с „Дневниците на прислужницата“. Може би са гледали репортажи на протестиращи феминистки, които обикалят из Вашингтон, облечени като персонажите от сериала и са си помислили, че Тръмп е сменил Конституцията със сценария на поредицата.

Разминаването с реалността личи и от изказвания на водещи фигури в българската „умнокрасива“ общност, че американците живеят по-лошо от най-бедните в Еворпа, а малцинствата са в постоянен страх от терора на фашистката полиция и граничните служби. „Америка на Тръмп“ е филм на ужасите, в който умните и красивите в България участват от разстояние. Няма конспирация против „лошия оранжев човек“, в която някогашните протестъри да не вярват религиозно.

За българския градски либерал, който усеща кампанията за насърчаване на раждаемостта като фашизъм и заплаха за националната сигурност, Доналд Тръмп е марионетка на Владимир Путин.

И всеки един европейски политик, който критикува безконтролната миграция на млади мъже от Третия свят е платен слуга на Кремъл.

Някои от тях споделяха и конспиративната теория, че зад ислямските атентати в Европа стоят руските служби, които искат да дестабилизират континента.

Също така е безкрайно забавно да се наблюдава как хора, които искат европейски бюрократи да имат пълна власт в България, се оплакват, че някакви плакати са заплаха за националната сигурност.

Крайнодясната конспирация се очерта като централна либерална фантазия. Прогресивният проект трябва да се изживее като ценност в опасност. Самата демокрация е застрашена. От Запад нападат евангелистите, от Изток идват путинистите. И само строги санкции за свободното слово плюс затвор за критици на доминиращия културен ред ще ни спасят от десните заговорници. Такава мътилка изпълва либералното съзнание през последните няколко години.

Конспиративните теории явно вече не са глупави и грозни. Когато се налага, стават умни и красиви. И правилни.

1 коментар
Людмил Трифонов 00:10, 18 юли 19

Съвременните неолиберални догми имат две обяснения:

1. Са продукт на патологични умствени конструкции на лица, страдащи от шизофрения.

2. Са реализации на догмите, изложени в "Евгеника" - философски теории за "обновяване" на света чрез натрапване на либерални "ценности", които по същество са СВРЪХДОЗА демокрация, права и свободи, приемат се от европейците и водят до разпадане на семейството, срив на раждаемостта и демографска смърт на засегнатите нации. Вид "хуманен геноцид"' подобен на средновековната католическа догма за изгаряне на клада на еретиците поради религиозната забрана да се пролива кръв.

На разчистения терен се създава малка Глобална империя, населена с малоброен имперски елит от расово селектирани супермени и обслужвани от 20-30 млн изродени и болнави индивиди, зомбирани до робски манталитет от имперската пропаганда. Една съвременна масонска версия на ционистката секта "Илюминати".

За повече: https://www.facebook.com/notes/1768831143425364/