Цветанов и политическата воля за първата успешна битка на българските Ф-16

08:47, 23 юли 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Коментар на Димитър Иванов за Faktor.bg

Българските бойни самолети Ф-16 Блок 70 ще останат в историята, защото успяха още преди да полетят във въздуха да спечелят тежка битка със зависимостите от Кремъл, Варшавския договор и безродието в българската политика, слугуваща на Москва.

Сагата около закупуването на натовските самолети категорично свали маските в родната политика. Но сега сме изправени пред поредното изпитание – ще наложи ли президентът Румен Радев вето над приетите от Народното събрание в края на миналата седмица закони, свързани с придобиването на новите бойни самолети. Ако прибегне до този отчаян ход, президентът без всякакво съмнение ритуално ще се самоубие политически. За него обаче явно е важно да обслужи за пореден път интересите на Москва, да докаже, че е верен на ген. Решетников. Естествено ще създаде очакваното напрежение в парламента с прегласуване на ветото му през август и ще закове последен крив пирон в заверата да осуети модернизирането на авиацията ни. 

Преди да гръмне шампанското за новите бойни самолети,  сме длъжни да си припомним някои 

знакови акценти и герои

В качеството си на шеф на ВВС Румен Радев, а по-късно и държавен глава се оказа ключов играч в битката. Докато е командвал българските ВВС и е ръководител на проектния екип, през юни 2014 година той пише задкулисно опорни точки на тогавашния премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик – шведската компания СААБ, производител на „Грипен”. Естествено това съвсем не му е била работата. Но висшият му пилотаж по лобизъм се оказа изборът на „Грипен” за превъоръжаване на армията, утвърден от назначеното от него като президент служебно правителство. Без да му е това работата, кабинетът на проф. Огнян Герджиков посочи шведите като победител в конкурса на МО, подменяйки критериите и недопускайки нови оферти. Президентът и екипът му настойчиво отричат всякаква намеса, но извън съмнение е, че натискът е дошъл от „Дондуков” 2, а и самият служебен премиер направи признания в тази посока.

Демаскирането обаче настъпи с избора на 44 парламент и съставянето на Третото правителство на Борисов. Превратен момент в 

битката какъв самолет ще пази родното небе

се оказа позицията на тогавашния шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов – ясна евроатлантическа. Именно той се оказа изразителят на политическата воля България да има натовски самолети и да е достоен член на Алианса. Така се стигна до създаването на специалната парламентарна комисия „Грипен”. Тя установи, че проектът за закупуване на нови изтребители е бил компрометиран от екипа във военното министерство, а ангажиран с него е бил включително президентът Румен Радев в качеството си на бивш командир на Военновъздушните сили. Това наложи проектът да бъде променен, но и да се пристъпи към ново гласуване в Народното събрание и стартиране от фаза събиране на оферти. Така американските 

Ф-16 се върнаха в играта за пазители на българското небе

Междувременно комисията „Грипен”, която БСП обяви за „трибунал” срещу Румен Радев, се натъкна на още скандални факти – не е допуснат участник до конкурса, а шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов е чел секретни грами от САЩ, свързани с Ф-16, без да има допуск до поверителна информация. Така на „Дондуков” 2 за първи път в историята на институцията цъфна проверка на ДАНС. Резултатите й и до днес не са официално оповестени, но осведомени твърдят, че наистина са подправяни и подменяни документи, а Христов е бил в ясно нарушение.

Цветан Цветанов като изразител на политическата воля на ГЕРБ ясно акцентира, че Румъния, с която се присъединихме към НАТО през 2004 г., вече има осем самолета Ф-16 и е в процедура на закупуване на още 32. Политикът отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г., но поради редица обстоятелства това не е станало и сме продължили да разчитаме на старите съветски самолети. За "Грипен" Цветанов разкри, че в Унгария и Чехия сделките са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение и това осуетило евентуален договор. Към този момент сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания, аргументира се Цветанов. Той не пропусна включително и от парламентарната трибуна за изтъкне, че  "Когато се вземат важните решения, трябва 

да бъдем истински партньор на НАТО

и закупеното оборудване наистина да съответства със стандартите на НАТО". 

Някои политици и анализатори съзряха в действията му игра на „доброто” ченге, което ще говори пронатовски, а в същото време военното министерство да продължава да налива до безкрай пари за ремонт на старите съветски МиГ-ве. Евроатлантическото говорене на Цветанов обаче не спря до тук. То съвпадна и с аферата „Скрипал”, като шефът на парламентарната група на ГЕРБ се оказа единственият политик от управляващите, който ясно настоя на няколко пъти от страната да бъдат отзовани руски дипломати и да засвидетелстваме солидарност с партньорите от ЕС и НАТО.

Целия коментар вижте тук