Зловещата фигура на главния прокурор

БГНЕС

(съчинение по цитати от Facebook)

Искам внимателно да отбележите, че казвам „зловещата ФИГУРА на главния прокурор“, а не „зловещата ЛИЧНОСТ на главния прокурор“. Защото май не се прави достатъчно ясна разлика между тези две неща. Ако например аз стана главен прокурор, тутакси моята светла личност ще се превърне в зловеща фигура. Очевидно такава е характеристиката на позицията.

Тази сутрин реших да погледна какво става в социалната мрежа – авантюра, която предприемам рядко, – и се натъкнах на масово брожение, предизвикано от участие на Иван Гешев по националната телевизия (не го гледах, няма и да го гледам). Чак ми дожаля за човека. Ето някои изказвания, които преписвам, без да ги подбирам, взимам ги подред:

„Следващият главен прокурор Иван Гешев е като холограма на Пеевски,
ама отслабнал Пеевски. И вече не само ДАНС, всичко е тяхно“.

Кои са тези „те“ и кое е това „всичко“, което е „тяхно“? С какво „те“ са по-различни от „нас“? Ако вместо някой от „тях“, някой от „нас“ стоеше с лъжицата до кацата с меда, какво, нямаше да папка ли? Или щеше да папка, но нямаше да мляска, защото е културен. Каква е разликата? Може би тази, че просташкият народ си избира просташки управници. Тогава какви сме тези „ние“, дето не сме „те“ и дето народът не ни избира да го управляваме, защото сме по-умни от него? Очевидно представители на някакъв друг народ, даже на някаква друга раса – по-възвишена, по-прогресивна и по-изтънчена. Този прост народ не ни заслужава да сме му елит, бре! Че той даже не знае какво е „холограма“!

„Дали ще избухне на площада народно недоволство от тази жалка кандидатура за
главен прокурор, както [избухна] за Пеевски като шеф на ДАНС?

Предполагам, че е въпрос единствено на организация. Доказали сме, че на площада народно недоволство може да избухне по всякакъв повод (което, мисля, говори добре за правата и свободите на гражданите). Само че не разбирам с какво този главен прокурор ще е по-лош от предишния. И ако е същият, ако и той е от онези "тях“, за които стана дума по-горе, защо досега нямаше народно недоволство на площада против предишния, пък сега трябва да има против бъдещия? Какво се очаква да стори Иван Гешев като главен прокурор, та трябва да го спрат студентки по цици с вувузели и барабани?

„С главен прокурор като Гешев, нагло предложен с единодушие на
прокурорската колегия, достойно за годините преди Априлския пленум,
ние току-що закрихме клетата територия, съществуваща вместо държава“.

Пак не разбирам: нали зорът беше да се разделят колегиите и съдиите да не се бъркат на прокурорите, както и прокурорите да не се бъркат на съдиите? Нали това беше гениалната реформа, заради която се разпадна Реформаторският блок? Но да оставим това настрана.

Много обичам интелектуалци, които непрекъснато припяват „не сме народ“ и „няма държава“, особено когато го гарнират с думите „клет“ и „клета“. Какво сме, ако не народ? Какво е България, ако не държава? Ааа, да, бе – територия. Но как територия членува в ООН и Европейския съюз? Това, че даден народ не е по вкуса ни и че дадена държава не отговаря на идеалите ни, все още не означава, че народът не е народ и че държавата не е държава. Ако жена ти е грозна, мъж ли е вече, не е ли вече жена? Или е съпружеско същество №2, докато ти си съпружеско същество №1, стига да не дискриминираш съпружеско същество №2, слагайки го на второ място. Хората с претенции трябва да са по-прецизни в изказа си.

Четейки реакциите около номинацията на Иван Гешев, у мен – незапознатият и нямащ желание да се запознае с детайлите гражданин – възникват два въпроса:

Въпрос 1: Защо досега не сменихте системата?

Очевидно, както казахме в началото, зловеща е фигурата на главния прокурор, а не личността му. Я вижте президента: и най-големият кретен да стане президент, няма да навреди кой знае колко – така е по конституция. Докато с главния прокурор очевидно не е така. Главният прокурор има мрачна и голяма власт, която може да се използва за какво ли не. Опасно наистина. Но щом е така, защо всички вие, които сега се пенявите, не сменихте системата, защо не усъвършенствахте правомощията на главния прокурор и контрола върху тях. През годините всички вие, абсолютно всички до един сте били на власт. Защо  не направихте фигурата на главния прокурор по-малко зловеща? Може би защото когато сте били на власт, главният прокурор е бил „един от нас“, а пък когато вече не сте на власт, е „един от тях“.

Въпрос 2: Защо не издигнахте друг кандидат?

Да, номинацията е прерогатив на прокурорската колегия. Но винаги може да бъде предшествана от обществен дебат. Вие обществените дебати ги умеете. Влачите се по обсъждания за формата на колчетата по „Граф Игнатиев“, а след като месеци наред се знаеше, че най-вероятно Иван Гешев ще бъде номиниран за главен прокурор, защо не издигнахте друго име, защо не посочихте чист и достоен човек, щом този не ви харесва, защо не принудихте прокурорската колегия да номинира него, ами си мълчахте и сега – але-ле, майко!

Дебатът е съвсем друг. Той не е как се казва главният прокурор, нито с какво се занимава главният прокурор, нито каква власт има, нито чия марионетка е. Ако сме свестни хора, и главните ни прокурори ще са свестни хора. Толкова е просто. Всеки от нас е правил компромиси със съвестта си, всеки е вършил грехове, всеки се е изкушавал от власт и богатство – затова сега напълно заслужено получаваме това, което получаваме. Човек получава винаги едно и също: огледало. Дори тежките изпитания, дори незаслужените унижения и страдания, дори мъченичеството – всичко това е отражение на собственото ни осъществяване. И понеже на някого сега със сигурност ще му се прииска да каже, че съм човек на Пеевски, ще го посъветвам да се въздържи, защото ще покаже много, ама наистина много ниско ниво. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.