Борис Джонсън - обичан или мразен

Какво значение има кой е новият британски министър-председател за България? Освен Брекзит, кой засяга всички в Европейския Съюз, за какво им е на нормалните граждани в София, Варна или Любляна да се интересуват от него? Все едно, той ще прави това, което всеки на негово място би правил – търси политическо решение за излизането на Великобритания от ЕС със същия парламент засега, при същата сделка предложена от и на Тереза Мей, със все така разделената по въпроса британска публика. Но всички знаем, че личността си е личност и има значение.

Александър Борис де Пфефел Джонсън (1964, Ню Йорк) е известен просто като Бóрис. Както името и прякора му показва, той хем е човек от народа, хем не е. Образован в Оксфорд (Класически науки), журналист в либералния Таймс, консервативния Дейли Телеграф и редактор на стожера на британските свободомислещи консерватори Спектейтър, Джонсън е могъща политическа фигура. Парламентарист, успешен кмет на Лондон, бивш външен министър на Мей, автор на прочутият лозунг в кампанията за Брекзит и отдавна заявил амбицията си да стане министър-председател. Която постигна.

“Не мога да понеса мисълта за него”, споделя млад държавен служител,

“ помня, че съм чел как Русия дезинформира Запада не с доводи, а със снижаване на стандарта за разликата между вярно и невярно. Джонсън е точно това, нищо истинско няма в него. Но той едва ли ще се задръжи дълго, защото няма парламентарен начин за Брекзит без сделка и ако има избори, може да се настани лейбъристко правителство на малцинството с подкрепата на Либерал-демократи, Зелени и Шотландската национална партия.”

“Брюксел със сигурност ще бъде изнервен от неговата непредвдимост”, казва проф. Джордж Шопфлин, три път член на Европейския Парламент от партията на Виктор Орбан, Фидес. “Британската политическа класа не иска да разбере, че ЕС е обединен по въпроса за споразумението и няма да го промени. А дали е важно за някой кой точно е министър-председател - не особено. Великобритания е сега третостепенна страна. Унгария току що назначи държавен комисар по Брекзит и приема възможността за Брекзит без сделка напълно серозно.”

 

Но Борис има и фенове не само в консервативната партия, а и извън, сред обикновените хора, които харесват неговата лековата оптимистичност, чуство за хумор и дори несериозност.

Ето това е, което исках да ви кажа, да имате предвид тази английската смесица от жажда за успех, силен политически инстинкт и ексцентрично поведение зад което стои несломима амбиция да победиш. Така както кара колело и казва непроверени неща пред медиите, Борис е известно че работи 24 часа, хем без дневен ред, хем ужасно целенасочено. И както е много зает, така намира време да има четири законни, едно извънбрачно признато и твърди се още други деца. Хем не се реше, хем винаги е с лъскава избранница до себе си, която обикновено и работи за него също 24 часа. Но винаги всичко е както той иска. Успех с 77-мия британски министър-председател, който днес ще бъде приет от Кралица Елизабета II. Тя ще се ръкува с него. Няма да има целуване на ръка на колене. Само там всичко е все още както нарежда кралския протокол.