Опасна ситуация

Похвални са усилията на институциите и обществото да се търсят подбудителите или поръчителите на различни престъпления, но! Трябва ли да се подминават, като маловажни, преките извършители. Случаят в Пловдив с малолетния бомбаджия, който се бе приготвил да убива и хакерът, който проби сигурността на НАП са показателни за настроенията в тревожното ни съвремие. Моята позиция е, че млади хора, които изработват бомби с цел да убиват и такива, които източват лични данни, не трябва да остават ненаказани. Случаите с "детото"-бомбаджия в Пловдив и с новата "звезда" Кристиан Бойков, са твърде обезпокоителни, предвид факта, че се върви към оневиняване на злонамерената личност и вменяване вина на недосегаеми части от пейзажа на действителността. Дебати и коментари, свързани с училището, семейството, държавното управление, институциите и т.н. може да са от помощ, при обрисуването на картината в цялост, но детайлите, както е всеизвестно, са много, много важни. За да сме по-точни: лошият детайл съсипва цялото.


Твърдения, че човек, който използва уменията си на "вълшебник" нерегламентирано, може да бъде определен като като бял хакер са несериозни. Няма как да е етична целта му, когато е тайна и незаконна. Очевидно е, че намеренията му или на тези, които са направили поръчката, са злонамерени. Добре е, че вече са обвинени и тези, които стоят над Бойков, но дали това е "тавана" и каква е била целта им? Да се говори за грешка, защото и това чухме, при количеството дании свалени от НАП, е по възможностите единствено на адвокат, но е недопустимо за човек със здрав разум, който наблюдава събитието. А и независимо какви са целите, то извършването на престъпление е факт и не трябва да остане ненаказано.


Обвиненията, че пари се харчат, а сигурност няма, са несправедливи, предвид всеобщата заплаха и пробиви навсякъде по света. Сред последните пострадали е Австралийският национален университет (АНУ), който преди седмици разкри, че хакери са откраднали данни, свързани с персонала, преподавателите, студентите и посетителите.  Особено драстичен случай  е този с германската компания за информационни услуги Citycomp.  Тя предоставя услугите си на десетки големи и световни компании като Volkswagen, Toshiba, Airbus, Hugo Boss, Rewe, Kaufland и други. Хакерите се опитаха да изнудват Citycomp с, откраднатите от тях, финансови и лични данни. Любопитно е, че заплашиха да публикуват данните на 31 април, а месецът има само 30 дни. Най-ново и още по-шокиращо е, че жертва на хакерска атака се оказа Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, наследник на легендарната КГБ. Откраднати са били 7.5 терабайта данни.

  
Какво обаче правят хакерите с придобитите данни? Често се искат пари, за да не бъдат публикувани. Това се случи със Citycomp. Те не платиха и данните бяха публикувани. Друга възможност е демонстрация на сила. Хакерите демонстрират своите "вълшебни" способности. А понякога целта е да се създаде нестабилност и хаос. Такъв изглежда и случаят с НАП. Последиците винаги са много сериозни. Нарушения на личната неприкосновеност, създаване на фалшиви самоличности и друга важна собственост, стават достъпни за злонамерени действия, конкуренти или други хакери. Още една възможност е продажбата на тези данни в така наречения "Даркнет" или "Даркуеб". Там се използват за изнудване, както и за създаване на фалшиви дебитни и кредитни карти. Картината е зловеща, а хакерите трудно се спират.


За съжаление, понякога неволни грешки и пропуски предизвикват теч на данни. Някои нарушения могат да бъдат защитени с помощта на технологии за превенция, но най-добре е образованието, обучението и заплащането на служителите да бъде на най-високото възможно ниво. Това може да помогне за предотвратяване на обикновени злополуки. Обаче в случаи с преднамерени  атаки е добре, хванатите в нарушение да бъдат строго наказвани, а престъпниците и наказанията да бъдат широко разгласявани. Ще послужи за урок на други криминално изкушени. Намираме се в опасна ситуация, която изисква мобилизация и категорични действия!