Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част I)

16:15, 29 юли 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с разпространението на африканска чума по свинете на територията на България ТОПНОВИНИ ще публикува поредица от научни информации, свързани със заболяването. Ще представим на читателите си примери, преведени от руски език, които проследяват появата и разпространението на чумата от 1903г. до наши дни.Информацията е представена и под формата на филм, който може да гледате в края на всеки от публикуваните материали.

Африканска чума по свинете става известна в началото на 20 век, от първите опити за въвеждане на културни породи свине в колониалните страни на Южна Африка през 1903 година. След 50 години следвоенното процъфтяване на международната търговия доведе до пренасянето на АЧС в Европа. Избухването на болестта за кратко време обхвана Португалия, Франция, Белгия, Холандия и Испания. Потискането на епизоотията изисквало огромни разходи и колосални усилия.

„В Испания първата епидемия е настъпила през 1960 година. Това беше пренасяне от неблагополучни райони на Португалия, и болестта засегна не само Испания, но и много други страни. Тази епидемия се разпространи много бързо и за три години цялата страна гореше. По това време хората се опитвали да контролират разпространението на болестта, но нямаше програма за нейното ликвидиране. По-скоро имаше програми за оцеляване."

В продължение на 30 години в земята на хамона и чуризо бушува африканската чума. В същото време свиневъдството продължава да се развива. Заболяването не пречи на това, то е било добре контролирано чрез бързо елиминиране на огнищата. Възникващите нови технологии в животновъдството позволяват на големите ферми да се предпазят от АЧС. Казано по-просто, испанците са се научили да живеят заедно с чумата, но към 1990 г. става ясно, че това не може да продължи. Тогава Испания е на прага на присъединяване в Европейския съюз.

Когато Испания стане член на ЕС, износът от държавите-членки на ЕС към Испания ще бъде отворен, а износът на продукти от Испания в ЕС, напротив, ще бъде затворен. Такъв дисбаланс ще доведе до загиване на нашата свиневъдна промишленост и тогава дойде универсално разбиране, че е необходимо не само да се контролира болестта, но и да се изкорени. Мисля, че това беше важната част, емоционалната част. Хората установиха, че наистина трябва да изкоренят болестта, в противен случай самата болест ще изкорени свиневъдството.“

С подкрепата на Европейския съюз и правителството на Испания, с одобрението на ветеринарната служба, фермерите и общините, беше разработена държавна концепция за пълно изкореняване на африканската чума по свинете.

Проектът се ръководи от Хосе Санчес Виска Его. За неговата реализация бяха издадени 11 кралски указа и 5 нови закона, изразходвани бяха милиони евро, повече от две хиляди стопанска са получили преференциални заеми, за да повишат нивото на биобезопасност.

„Програмата за свиневъдство от затворен тип показа положителни резултати и след две години се избавихме от болестта в стопанствата. Програмата за свиневъдство от отворен тип се сблъска с някои проблеми. Черните свине, от чието месо се прави най-добрата шунка в света, се отглеждат свободно, като се хранят с плодовете, които растат на дърветата. Това придава определен вкус на шунката. Но при свободното отглеждане ситуацията има два ключови проблема. Първо, един от основните вектори на пренасяне на вируси е кърлежът от рода ornithodoros, който обитава Испания. Вторият проблем е, че в такива ферми има контакти на домашните свине с диви свине.“

За да се прекъсне контактът с дивата природа, повечето свине се прехвърлят на закрито. Популацията на дива свиня значително се намалява. Беше извършена регистрация на всички стопанства и беше извършена идентификация на прасетата.

Засилен е контролът върху движението на животните и продукцията. При потвърждаване на огнище, всички свине незабавно са унищожавани, а техните собственици получавали компенсации. Мобилни ветеринарни екипи работят на територията на Испания. Всички ферми са подложени на мащабен серологичен мониторинг.

„АЧС не причинява 100% смъртност. Има някои животни, които оцеляват. Те показват много сдържани, не изразени симптоми и в същото време са носител на вируса. Заедно с екип от 25 ветеринарни лекари, проведохме масова програма имуноферментен анализ за всички фермери, за да открият и убият всички животни, които са носители на АЧС. По този начин обновихме генетиката на животните.“

Всички тези мерки биха могли да станат безполезни без активното участие на самите фермери. Обединявайки се в асоциации, те помогнаха за изкореняване на вируса. На Испания бяха необходими пет години много интензивна работа, за да победи чумата. В крайна сметка тя успя. През 1995 г. страната обяви, че е напълно свободна от АЧС.

„Бях много доволен да участвам в испанската програма за ликвидиране на болестта. Бях щастлив да видя, че всички бяхме в една лодка, всички бяхме заедно. Беше прекрасно и запомних тези времена като време за търсене. След появата на АЧС имахме 7 огнища на други болести и винаги се прилагаше програмата за борба с АЧС и винаги постигахме успех.“

Въпреки това, вирусът не възнамерява да спре в Европа. През 70-те години на миналия век   екзотичната болест е пренесена в страните на Централна и Южна Америка. Доминиканската република пострада от вируса, изразходвайки 60 милиона долара за изкореняване на болестта, както и Куба. На острова на Свободата на практика е било унищожено цялото поголовие свине, а това са повече от половин милион животни. Всички свинеферми в Куба са затворени.

"Инфекцията беше изкоренена в начален етап за няколко години, може да се каже, но разбира се, тогава са били предприети изчерпателни мерки с привличане на големи средства и административни ресурси на най-високо ниво."

Съветските учени помогнаха на Куба в борбата им, а опитът, придобит в Хавана, беше много полезен след няколко години. През 1977 г. чумата дошла в СССР. Според версията на участниците в ликвидирането на епидемията, корабите, влизащи в пристанищата на Одеса и Иличовск, са закупували храна за екипажа в Южна Америка, където тогава африканската чума била широко разпространена. С отпадъците от камбуза са хранили домашни свине вече на континента. Разпространението на заболяването настъпва много бързо. Все още здрави, но вече заразени прасенца са се продавали на пазарите на големи кооперации. Спешно е изпратена група от ветеринарни лекари в Одеска област. По техни указания в района е въведена карантина. За ликвидацията на болестта е привлечена полицията и даже армията. Действали са много строги ограничителни мерки. Нищо не се е внасяло или изнасяло. По-голямата част от свинете са били унищожени, 700 хиляди глави. Това е цената, която плати Съветския съюз, за да не навлезе епизоотията във вътрешността на огромната страна. Успяват напълно да овладеят епидемията. Постепенно почти целият свят се изчисти от заразата. За няколко години Евразийският континент, с изключение на италианския остров Сардиния, беше свободен от АЧС.

Но внезапно през 2007 г. чумата се върна. Вирусът е попаднал в Грузия, оттам е пренесен на територията на Русия. Не беше възможно да се ограничи огнището и да се предотврати разпространението на болестта толкова бързо и ефективно, колкото в Одеса. Хората не бяха готови за пристигането на АЧС. Много собственици на болни животни криеха истинската причина за смъртта, а Министерството на природните ресурси категорично отказва да намали броя на дивите свине в неблагополучните и граничните с тях региони. Ветеринарната служба, раздробена по това време на части и не притежаваща необходимите правомощия, нищо не можеше да направи.

Първото огнище е фиксирано в Чечения. Движението на вируса върви много интензивно и скоро АЧС се пренесе в Ингушетия и Северна Осетия. Тогава започва шествието по юга на Русия. Заболяването е открито в Ставрополски и Краснодарски край, след тях - в Ростов и Волгоград. Ако първоначално ставаше дума за единични огнища сред диви свине и домашни свине в личните помощни стопанства, то тук вече бяха засегнати големи предприятия. Съвсем неочаквано АЧС бе пренесена в Ленинградска област. От тук започва разпространението й в северозападната част на Русия. Третият вектор е покрай Волга.

Към края на 2011 г. областите Нижни Новгородод, Саратов и Оренбург са в зоната на заразяване. В същия период чумата дошла в Централна Русия. Първата епидемия е настъпила в поправително заведение в област Твер. През следващите пет години АЧС бе откривана в още двадесет и два руски региона. Чумата продължава своето движение на юг, северозапад, в Поволжието и в централната част на Русия. 2017 година става най-резонансната година в историята на присъствието на болестта в страната.

Вирусът е стигнал до Сибир. Негови жертви са хиляди прасета в областите Омск и Тюмен и Красноярски край.

"От началото на епидемията на африканска чума по свинете в Русия, от 2007 г. насам петдесет и един региона са считани за неблагополучни региони, в които са регистрирани огнища на инфекция или в популация на диви свине, или в популация от домашни свине."

За 11 години в Русия са унищожени повече от един милион прасета. Щетите, причинени на индустрията, се измерват в милиарди рубли. Досега нито един регион не е застрахован срещу пренасяне на вируса.

Причини за разпространението на АЧС:

  • междуведомствено раздробяване;
  • липса на координирани и бързи действия за предотвратяване на пренасянето на вируса;
  • прикриване на смъртността при животните и информацията за АЧС от регионалните ветеринарни администрации и собствениците на животни;
  • неефективно намаляване на броя на дивите свине;
  • неспазване от страна на предприятията на ветеринарно-санитарните изисквания при отглежданите свине, тяхното клане и преработка на продукция;
  • ниско ниво на биологична защита на личните помощни стопанства и малки стопанства. Контакти на домашни свине и техните собственици с диви свине;
  • липса на идентификация на животните и отчетност за свинете;
  • неразрешено движение и търговия с животни и продукция, заразени с АЧС.