Лятото на нашата PR катастрофа

„Сега е зимата на нашето недоволство
Преобразена във величествено лято от това слънце на Йорк"
Уилям Шекспир – Ричард
III

Публичната комуникация е наука – всъщност, по-скоро изкуство от Гьобелсов тип. Някои хора имат талант и инстинкт за това – например Бойко Борисов, който успешно успява да прикрива другите си дефицити с усещането, какво ще хареса да чуе народонаселението. На хората, които нямат този инстинкт се налага да използват специалисти, често подценявани като необходимост – специалисти по публична комуникация.

Или поне би трябвало да ги използват. За съжаление последният месец се убедихме, че разни калинки са прекалено уверени в своята собствена непогрешимост за да им се доверяват.

Да започнем с без съмнение най-големия скандал за годината – източването на лични данни, практически на всеки български гражданин, който е имал работа преди десетина години, от НАП.

Само за няколко дни версията се смени от „Няма проблем“, през „Абе то всъщност има проблем, ама не е голям“ та до „Всички са терористи“. Това не направи значително впечатление, тъй като вече сме свикнали всяко чудо в България да преминава за три дни и през тези три фази, но обикновено в обратен ред.

След това (извинете, ако бъркам точната хронология) имаме изказването на кандидата (единствен) за нов главен прокурор на Републиката. Извън спора за това дали той трябва или не да бъде политическа фигура, както вече писах – изказването против разделението на властите беше глупаво. Дори да приемем, че е извадено извън контекста (а то е) и че се имам предвид нещо съвсем друго (а то се) едно от първите правила на публичната комуникация е, че всяко изказване ще бъде извадено извън контекст и ще бъде интерпретирано по възможно най-лошия начин.

Следва възможно най-чутовната глупост. Помните ли скандала с НАП? Разбира се, че го помните, беше преди един параграф и със сигурност и Вашите данни са изтекли. Очаквали сте оставка да подаде Горанов? Дончев? Поне изпълняващият директор на НАП – Галя Димитрова? Последната поне да вземе да си прекрати отпуската поради огромния проблем точно в нейната агенция? Мне, дори и това няма да стане, цитирам:

„Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план.“

Хвала на такива граждани. Не знам, дали в главата на Галя Димитрова тези думи са звучали добре и дали не са обмислени предварително. И при двата случая наложителна е консултация със специалист – медицинско лице или специалист по публична комуникация.

Но да се върнем пак на прокуратурата – този път с двойна доза гафове. Отново във връзка с източването на данни, органите на реда (условно казано) много искаха да покажат бърза и ефективна работа и да се разкрият престъплението по-бързо от Джак Бауър. На няколко пъти изнесоха публично данни от разследването с цел да посочат обвиняеми и „врагове“. „Обвиняеми“, защото само съдът може да кажа дали са виновни, нали помним?

При първото изказване, реалните и потенциално важни обвинения за генезиса на източването на данните и подбудителството останаха засенчени отпръскачки.

Съвсем сериозно, прокурор Евгения Станкова обяви, че огромната терористична цел на предполагаемата завера срещу държавата била….пускането на пръскачките пред народното събрание.

След подобно изказване, описващо сцена от лош ситком, нищо друго от пресконференцията няма да бъде запомнено. Благодарение на подобна глупост прокурор Евгения Станкова, не просто изглежда глупаво, но и девалвира работата на всички свои колеги (освен тези, които реално се занимават с пръскачките, разбира се). Дори да игнорираме медиите и присъдружните им сектанти, които са засегнати от изказванията на шефа на Станкова или от текущото разследване, за които е ясно, че ще се хванат като удавник за сламка (като кибертерорист за пръскачка) за да се омаловажи и първата част от пресконференцията, абсолютно всяка една друга медии ще изведе като акцент това. Най-малкото защото звучи като заглавие на BabylonBee.

На следващия ден от прокуратурата решиха да изнесат реални доказателства по обвинението (не това за пръскачките, duh). В бързината обаче, не заличиха ЕГН-тата на господата Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Не че те не могат да се намерят за около три секунди, още повече, че ЕГН-то само по себе си не тайна и само с него трудно може да се направи значителна поразия. Съмнявам се, че има и непочтен нотариус в България, който би тръгнал да фалшифицира нещо точно за тези тримата. Въпреки това – прочетохте ли го това за медиите горе – мдам, това ще е акцентът. Този път не на всички, но поне на тези, които са пряко засегнати.

В същият момент Томислав Дончев, който поради някаква странна причина отговаря едновременно за електронното управление и свиневъдството, намери за удачно да подметне за увеличение на данъците. Добър тайминг.

В рамките на по-малко месец, видяхме, че почти във всяка държавна институции има хора, които ако не откровено некадърни, просто нямат представа от публично говорене. Нито представа, нито инстинкт. Някои от тях, може да са специалисти в своите области, но работата като мениджър в ПУБЛИЧНИЯ сектор изисква ПУБЛИЧНО говорене, пред същата тази ПУБЛИКА, която ти плаща заплатата. Ако не се справяш, значи има сериозна нужда от професионалисти в областта. Ние (публиката, remember?) подозираме, че сте идиоти, просто недейте да си го признавате толкова лесно. Иначе и ако се върнем към заглавието – нищо чудно, точно като в декадентската, разпадаща се и корумпирана среда на Итън Алън Хоули, нищо чудно лятото на нашата PR катастрофа да се превърне в Зимата на нашето недоволство.

Защото точно като Зимата, идват и избори...