Програмата на Мая Манолова в няколко небрежни уточняващи въпроса

Дори в научната фантастика е по-интересно не „Какво?, а „Как?“:

– Човекът ще стигне до звездите!

– Как?

– Ще овладее хиперпространството, ще се научи да пътува във времето, ще пробие тунели в континуума и т.н.

Така и предизборната програма на Мая Манолова има вдъхновяващи моменти – някои по-скромни, но други направо грандиозни, – които мамят мисълта с дръзновението си, но не хвърлят достатъчно светлина върху процеса на постигането. Затова, с ясното съзнание че никой няма да ми отговори, реших да поставя няколко уточняващи въпроса.

 

  1. Дигитална община – "услугите с клик, вместо в плик".

Това е важен и същевременно болен въпрос – откога влачим това пусто електронно правителство и все не успяваме да го довършим! Може би затова цифровизацията е сред трите приоритета на сегашното управление, за които се говори от седмици и даже е предвидена нова позиция за ресорен заместник-кмет. Г-жа Манолова оттам ли се вдъхнови? Няма лошо: Волен Сидеров пък си хареса темата за кварталите.

По-интересно е друго: кои ще са първите 20 от стотиците административни услуги, които ще бъдат предложени на гражданите онлайн? Ще можем ли например от интернет да си теглим удостоверение за наследници?

И друго: Колко чиновници ще бъдат съкратени? Колко гишета ще бъдат закрити? С колко ще намалеят приходите от такси и как ще се компенсират?

 

  1. Електронни референдуми и обществени поръчки на блокчейн платформа.

Молим г-жа Манолова да обясни принципа на „блокчейн платформата“, как действа тя? Биткойни ще копаем ли?

Кои са първите 10 от стотиците проекти на Общината, за които г-жа Манолова ще организира „електронни референдуми“, в какъв срок ще протече гласуването (със или без блокчейн подсигуряване), как ще се обработят и оповестят резултатите? За европейските проекти също ли ще има референдуми? Ще има ли референдум за размера на местните данъци и такси?

 

  1. Гражданите и медиите на заседания на Столичния общински съвет и районни приемни на кметове.

Когато беше депутат от БСП и защитаваше кабинета „Орешарски“, г-жа Манолова покани ли гражданите в пленарна зала или си говореше с тях през полицейските заграждения? Тогава гражданите и медиите по-малко ли заслужаваха „прозрачност“?

 

  1. Местните данъци да не бъдат увеличавани.

Това вдъхновяващо обещание почива ли върху някакви финансови разчети за следващите 4 години? Какво наказание ще определи сама за себе си г-жа Манолова, ако не успее да го изпълни? Ще подпише ли отсега оставка, ако се увеличат местните данъци (напр. за мероприятия като „стимулиране на раждаемостта“)? Ако откаже да подпише, защо?

 

  1. Референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци.

А не иска ли референдум за присъединяването на България към ЕС и НАТО? Проектът с инсинератора е в такава фаза, че идеята за референдум е малко „сетѝла се Мара да се побара“.

 

  1. Пълна ревизия на "Топлофикация" и всички общински дружества.

Общинските дружества са 56. С какъв ресурс ще се проведат всички ревизии и колко време ще отнемат? Резултатите ще бъдат ли публикувани (в блокчейн платформата)? В какъв срок ще бъдат проведени мерките по отстраняване на нередностите? Иначе „Топлофикация“ да бъде турена на място е приоритет на приоритетите, спор няма!

Като депутат от БСП г-жа Манолова подкрепила ли е заповедното производство за „Топлофикация“ , срещу което сега протестира (човек да бъде осъден, без да знае, и да заплати хонорарите на външните юристи, надвишаващи в пъти интереса по делото)? Случило ли се е това с нейния глас?

 

  1. Прозрачни обществени поръчки – „Всеки гражданин ще има достъп до договорите и имената“.

Това отнася ли се и за чуждестранните инвеститори? В момента няма ли публично достъпна информация за обществените поръчки? Какво конкретно ще добави г-жа Манолова към вече съществуващата прозрачност, за да стане още по-прозрачна?

 

  1. Довършване на Околовръстен път и започване на изграждане на вътрешни рингове за разтоварване на трафика.

Това не беше ли вече договорено още в началото на годината? Поддържа ли г-жа Манолова оперативна връзка и координира ли намеренията си с Агенция „Пътна инфраструктура“?

Кои строителни фирми очаква да се явят на конкурс за ринговете и при лошо изпълнение готова ли е да прави „ремонт на ремонта“?

 

  1. Без привилегии за паркиране на висши общински служители и техни приятели.

Правилно! Това вече е кауза, управленска политика и заявка за дълбоки реформи! Шегувам се. Такива неща се подразбират, те не може да са предизборен аргумент, не са политики.

Интересна е правната фигура „приятел на висш общински служител“. В момента действа ли документ, който облагодетелства при паркиране попадащи в тази категория?

 

  1. 4-годишна програма за изграждане и ремонт на тротоарите: „Ще спрем практиката ремонт на ремонта“.

Дефинирайте „практика „ремонт на ремонта“. Как ще стане това, ще внесете точка в дневния ред на Общинския съвет „спиране ремонта на ремонта“? Ще я подложите на гласуване? Ясно е какво имате предвид, но как конкретно ще стане, посочете 5 мерки. Ако някой ремонт е некачествен, ще откажем да го коригираме, защото сме „спрели ремонта на ремонта“?

 

  1. Изграждане 5 буферни паркинга в центъра и кварталите.

Кои? Къде? За колко коли? Платени или безплатни? Различни ли са от буферните паркинги на метростанциите?

Кое е буферното на буферните паркинги в центъра?

 

  1. Ясла и градина за всяко дете.

Колко са местата в момента? Колко са в процес на изграждане? Колко нови, къде, в какъв срок и с какво финансиране ще осигури г-жа Манолова? Защо си мисли, че за този проблем се е сетила само тя и то чак сега?

 

  1. "Да поемем въздух" – конкретни мерки за чистотата на въздуха.

Това е много важна тема и е хубаво, че се използва думата „конкретни“. Познавате ли мерките и проектите, които се изпълняват в момента. Как конкретно ще ги промените, кое ще ги направи по-ефективни, колко ще струва, кога ще се случи? Иначе аз например бих могъл да обещая конкретни мерки за увеличаване средната продължителност на живота.

 

  1. Възстановяване на лифтовете във Витоша.

Ще възстанови старите или ще изгради нови? В ход ли са вече преговори с частните собственици на лифтовете? Докъде са стигнали? Ще бъдат изкупени обратно от общината? На каква цена, с какви пари? Ще се отчуждават ли терени и ще бъдат ли собствениците компенсирани „справедливо“ по смисъла на т. 16 от програмата? Ако ще се строят нови, има ли идея за търгове? За бюджет? Да не се наложи увеличаване на местните данъци…

 

  1. Ще възстановим и къпалнята „Мария Луиза“.

Това вече го чухме от Фандъкова. Пък и може ли то да бъде „кауза“, с която някой иска да го изберат за кмет! На пл. „Св. Неделя“ имаше стар и хубав градски клозет. Някакви планове за него?

 

  1. Справедливо обезщетяване на собствениците на терени.

Тази точка очевидно е включена с цел да се намигне към протестиращите от Горубляне, където няма да минава никой от обещаните лифтове. Но когато се изготвят сериозни документи като предизборни програми, трябва по-внимателно да се борави с обтекаеми термини като „справедливо“. Справедливо е например отчуждаваните терени да се заплащат на пазарни цени, определени от оценител на собственика. Това ли е идеята? Подкрепена ли е с финансови разчети? Да не се наложи да пипаме данъците…

 

  1. Три продължения на метрото.

Добре че е г-жа Манолова да се погрижи за Метрото! Има обаче един политически проблем: „Спаси София“ са против метрото, пък са обещали подкрепа за Манолова. При тази заявка ще оттеглят ли подкрепата си или Манолова ще ги компенсира с допълнителни трамвайни линии?

Как ще финансира г-жа Манолова строежа на метрото, при положение че след 2020 оперативните програми вече няма да са същите? Ще има ли референдум?

 

  1. Стимули за раждаемост – “за едно, две и три деца”.

Като кмет г-жа Манолова би имала юрисдикция да стимулира раждаемостта само в София. Безлюдна ли ѝ се струва София?

Стимулите за едно, две и три деца различни ли са? В пари ли са? В какъв размер? Откога влизат в сила? Ще има ли някакъв вид борба срещу контрацепцията и абортите? Как ще се съгласува това с просветните програми за предпазване от нежелана бременност?

Ще се увеличат ли местните данъци и такси, за да се финансира стимулирането?

Стимулирането на раждаемостта ще задълбочи ли дефицита на места в детските заведения по смисъла на т. 12 от програмата?

През миналата година в София са се родили 12647 деца. Как ще се промени това число след прилагане на „стимулите за раждаемост“?

 

  1. Ще осветим парковете и ще довършим видеонаблюдението във всеки един от тях.

А ще изхвърляте ли редовно кошчетата за боклук? Това не е политика, това е ежедневно задължение. Ще го направи всеки кмет.

 

  1. Ще подкрепим реконструкцията на манастирите.

На кои? Кои се нуждаят от реконструкция? От каква реконструкция? Има ли готови проекти? Има ли макар и грубо заснемане на проблемите? Знае ли се какъв е юридическия статут на манастирите? Дали са общинска собственост? Има ли право кметът да ангажира общинския бюджет? Или понеже в Русия е модерно социалистите да са православни…

 

  1. Ще създадем мобилно приложение за историческите забележителности.

Ще можете ли да изпълните това грандиозно обещание, ще успеете ли да овладеете този исторически завой? А електронна поща ще си направите ли?

 

  1. Подпомагане на предприемачите.

Как? Ще ги освободите от данъци? Ще им предоставите достъп до обществени поръчки? Ще намалите административната тежест? Или го казваме, просто защото се правим на леко десни…

Ще бъдат ли договорите им прозрачни и достъпни за гражданите и медиите, както се обещава в т. 7?

Ще замразите ли наемите „тротоарно право“ за търговците, както ще замразите местните данъци?

 

  1. Ремонт на спортни площадки.

Знаете ли на кои? Колко ще струва? Ремонтът на старите ще забави ли строителството на новите? Знаете ли къде се строят нови площадки? Знаете ли как ще се охраняват?

Защо в програмата няма ресор „Сигурност“? А ресор „Финанси“? А „Култура“?... Пардон! Ще се прави мобилно приложение за исторически забележителности.

 

Това е програмата на Мая Манолова. Нещо като Слави Трифонов, за чиято „Няма такава учредителна декларация“ вече сме говорили, с тази разлика, че докато Трифонов е аматьор, Манолова е професионален политик, строител на „статуквото“. Тя знае, че програмите нямат никакво значение и че хората ще гласуват за нея по съвсем други съображения. Затова е може би тази лека небрежност в аргументацията. Затова са и ляво-десните ѝ абсурди и лекотата, с която обещава, че ще изпълнява политиката на БСП. А дали пък именно тук не е искрена? Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.