Направи ли Прокуратурата гаф… и други въпроси около ареста на Димов

Снимка: Прокуратурата на Р България

Перник е във водна криза. Няколко други града треперят да не повторят участта на перничани. Кметът на миньорския град отмени кукерския фестивал “Сурва”, но маските на виновни, морални и смели, принципни или непоследователни вече няколко дни се развяват из медиите.

Началото на политическо-прокурорския маскарад бе дадено с ареста на екоминистъра Нено Димов.

Два дни преди разследването на властите почти от нищото стартира залп от материали, пълни с опорки за Димов. Без да коментираме качествата му като експерт и министър, определено прави впечатление как присъдружни на властта медии, опозиционни сайтове и вечерни шоута излязоха с едни и същи опорки, припомняйки изказвания на министъра преди да застане на поста.

В началото на седмицата, същите различни кръгове, които необяснимо запяха в един хор срещу Димов, започват (отново в хор) да се питат дали вече бившият министър не е изкупителна жертва и само той ли е виновен.

Какво ли се е промени за четири дни?

Това е един от първите интересни въпроси, които изникват около казуса. 

При всички положения още се изяснява какво включват функциите на министъра на околната среда и водите, както и причините да бъде арестуван. По тях няма достатъчно фактология, но за сметка на това услужливо бяха пуснати снимки от разпита на Димов в кабинета му. Някои журналисти много находчиво го преследваха и до дома му. Или са знаели как ще протече разследването.

Съмненията около ареста на Димов са все повече и с времето се правят все по-често аналогии с показните, прекалено шумни и назидателни арести на бившия военен министър Николай Цонев (впрочем, за репликата, включваща определението “абсолютен престъпник” Софийския апелативен съд увеличи сумата на обезщетението, което прокуратурата трябва да плати - 100 000 лв) и бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, държана с часове на централно софийско кръстовище.

Затова е крайно време да се отговори на следните въпроси, които вече всички разискват:

  1. Наистина ли МОСВ и министър Димов са главните виновници за кризата с водата в Перник? Не се ли занимава МОСВ всъщност с качеството на водата, а МРРБ да отговаря за водопреносната мрежа? 
  2. Ако отговорът на последния въпрос е “ДА” - тогава защо няма същите мерки и по отношение на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, бившия областен управител Ирена Соколова и бившия кмет на Перник Вяра Церовска?
  3. След като вече се говори ясно, че Нено Димов разписва справки, минали през шефовете на басейнови дирекции и други чиновници - защо никой от веригата по-надолу не е арестуван?
  4. Вярна ли е все по-широко тиражираната хипотеза, че Петя Аврамова е само проформа министър и всъщност “чадърът” над МРРБ пази реалния управляващ министерството? Затова ли всъщност Перник не бе посещаван от Аврамова в последните дни?
  5. Защо Прокуратурата побърза да тиражира снимки от разследването на Нено Димов в кабинета му? Защо извеждането му в прокурорския микробус трябваше да се случи показно, пред медиите? Това не е ли наистина “политическо убийство” (както го нарече Красимир Каракачанов) и защо подчинените на Гешев действаха точно по този начин? Не направи ли Прокуратурата гаф в желанието си да демонстрира решимост? Няма ли това да доведе в бъдеще до поредна присъда за институцията или за България в Страсбург?
  6. Новият говорител на Прокуратурата Сийка Милева заяви, че в дома на Димов са намерени документи за концесията на “Юлен”. Истина ли е обаче това? От една страна, би било доста неразумно Димов да държи подобни документи у дома си, още повече - да пусне разследващите без заповед и да им съдейства. Тогава дали няма да се окаже, че документите за “Юлен” всъщност не са открити в дома му, а са иззети от кабинета му в министерството? Затова ли в понеделник се появи фалшивата новина, че са иззети от дома му документи, свързани с италианските отпадъци?
  7. Окръжната прокуратура в Перник се самосезира по повод изявление на кмета на общината в средства за масова информация за кражби и унищожаване на част от съоръженията, довеждащи води от язовир „Пчелина“ за задоволяване на производствените нужди на "Стомана Индъстри" АД, с което е осуетена възможността за ползване на водоема за това предназначение. Собственик на язовир "Пчелина" е "Напоителни системи". Защо дружеството не е упражнило контрол? Кой в "Напоителни системи" би бил отговорен за ситуацията и дали тя има общо с предишни разследвания и скандали във фирмата?

Въпросите около водната криза ще продължат да вълнуват перничани. Въпросите около безпрецедентния арест на Нено Димов ще вълнуват обществото през цялата 2020-а. Твърдението, че това ще е годината на Нено Димов май ще се окаже вярно. Въпросът е в каква посока и до какви обществено-политически трусове ще доведе всичко. И какво ще излезе, когато паднат маските.