Ваньо Шарков: Спешните центрове не могат да се приватизират

17:35, 29 юни 15 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички лечебни заведения освен спешните центрове ще могат да се приватизират. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по повод информация, че 67 болници ще отпаднат от забранителния списък за приватизация, като заяви, че не е чувал за подобен документ.

Преди заседанието на надзорния съвет на НЗОК Шарков изрази съмнение, че някой ще приватизира „Пирогов“, например. Той поясни още, че ще могат да се приватизират и само определени отделения в болници. Шарков каза още, че от 2001 г., когато беше забранена приватизацията на лечебни заведения, до днес са отворили врати 100 нови болници.

„Ние даваме възможност да бъдат насочени усилията на практика в съществуващите лечебни заведения, за да бъдат направени те по-добри за пациентите, като сме създали условия, които да защитят лечебната дейност" , каза Шарков.

Зам.-министърът напомни, че при приватизация ще се запазва дейността на болницата като структура и съдържание. Държавата ще може да осъществява и държавната здравна политика при приватизацията на държавните болници, уточни още Шарков, чрез финансирането на спешния прием на пациентите и чрез механизмите на НЗОК, но с приватизацията е възможно да се приватизират и срутващи се бараки или неизползвани дворове на лечебни заведения.

Ваньо Шарков обясни, че решението за приватизация на областна болница ще се взима на общо събрание, в което участват представители на всички общини.

 „Не може да има никакво съмнение, че някой може да се опита задкулисно зад тези хора, които са собственици на капитала на  лечебното заведение, да направи някаква приватизация" , категоричен е Шарков.

С новия Закон за лечебните заведение на приватизация ще подлежат и санаториумите, уточни зам.-министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама