53-годишният кравар от Млада гвардия е починал от кожен антракс
17:59, 18 юли 15
25
600
Шрифт:
По думите й мъжът сам умъртвил заразеното животно, като по време на клането е имал рани по тялото, които са допринесли за развитието на инфекцията. Заразеният е потърсил медицинска помощ повече от седмица след появата на първите симптоми на болестта. Кравата е била заклана на 7 юли. Ден по-късно се появили първите симптоми при стопанина й, който е починал в петък, 17 юли.
До момента нито един от 18-те души, консумирали от заразеното месо, нито останали 8, контактували с починалия кравар, не е проявил симптоми на заболяването "антракс", увери д-р Михайлова. Междувременно от Здравната инспекция разпространиха превантивна информация за заболяването:
Антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма.
От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни. Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори, преживява десетки години в почва и канални води. За унищожаване на антраксните спори са необходими дезинфектанти в по-високи концентрации – 10% разтвор на хлорна вар за 1 час и 10% разтвор на хлорамин за 10 часа.
Клинична картина
Заболяването започва след инкубационен период от 2 до 8 дни. Различават се 3 форми: кожна, белодробна и чревна.
Кожната започва с поява на пустула – плътно червено петно, което в продължение на 1-2 дни се увеличава. На това място се оформя мехурче, като при разчесване се образува язвичка. Развива се и колатерален оток. Наред с локалните промени се появяват и признаци на интоксикация на организма – адинамия, загуба на апетит, главоболие, повишаване на температурата. Местните промени отзвучават за 4 – 5 дни. Случаите на кожна форма съставляват над 99% от заболяванията от антракс.
Белодробната форма протича тежко, с повишена температура, разтрисане, бодежи в гърдите, кашлица с отделяне на кървави храчки. Развива се пневмония. Смъртността е висока.
Чревната форма също протича тежко. Започва остро с разтрисане, повишена температура, гадене, остри болки в корема, диария с течни кървави изпражнения. Често настъпва смърт вследствие на сърдечно-съдова слабост.
Лечението на антракса се провежда с антибиотици по лекарско предписание. Източниците на зараза са много домашни и диви тревопасни животни – овце, крави, кози, коне, магарета, камили, елени, зайци, мечки, лисици, чакали, гризачи и други. Антраксният бацил се отделя с фекалиите, урината, кръвта, влагалищния секрет.
Голяма роля за разсейването на антраксните спори играят труповете на умрелите от антракс животни, които могат да бъдат разкъсани от диви животни или птици и части от тях да бъдат пренесени на далечни разстояния, където се образуват вторични антраксни огнища.
Механизми и пътища на предаване на заразата
Механизъм на външните покривки – при попадане на антраксния бацил в увредени участъци от кожата или лигавиците при директен контакт с болни животни – при обслужване, клане, одиране на кожата, обработка на месо и др.;
Алиментарен (хранителен) механизъм – при консумация на недостатъчно термично обработени (при температура под 300 градуса): месо, месни продукти и мляко, произхождащи от болни животни;
Въздушно-прашинков механизъм – при вдишване на прах, съдържащ антраксни спори.
Профилактика на антракса
Редовно почистване и проветряване на помещенията, в които се отглеждат животни; измиване на ръцете с вода и сапун след обслужване на животните, което задължително се извършва с отделно работно облекло; своевременно уведомяване на ветеринарните специалисти при съмнение за заболели или умрели животни, които се обезвреждат в екарисаж; обилно измиване с течаща вода на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид; добра термична обработка на месото и млякото; избягване на консумация на недостатъчно узряло сирене.
Необходимо е да се знае, че при неразположение, висока температура и поява на някои от горепосочените симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, като лекуващият лекар се уведоми за наличието на рискови за болестта фактори – контакт с болно животно, консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко и други, недобре измити плодове или зеленчуци.
Заболелите от антракс лица се хоспитализират в инфекциозно отделение. Контактните лица се подлагат на 8-дневно медицинско наблюдение в дома с измерване на температурата и профилактика с антибиотик, предписан от личния лекар. В епидемичното огнище се провежда заключителна дезинфекция с по-висок процент на препарати на хлорна основа – перхидрол, белина, хлорна вар, хлорамин и др.
Добави коментар