Опасните Е-та са в оцветените бонбони, тортите и сладоледите

23:32, 21 юли 15 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сладоледите, тортите със снимка, оцветените бонбони и напитки са с най-голяма концентрация на опасни Е-та, които боядисват храните в зелено, синьо и червено. Прекалената им консумация може да предизвика онкологично или друго заболяване, съобщиха от екипа, който е направил изследване по темата в Лабораторията по молекулярна генетика към Българската академия на науките (БАН). Учените са установили шест добавки в храните, които увреждат ДНК. Това са оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост. Е-тата представляват оцветители, антиоксиданти, подлсадители, набухватели, които се добавят в храните. Според ръководителя на Лабораторията доц. Георги Милошев оцветителите създават риск за здравето, дори когато се използват в много по-ниски от разрешените дози. За да няма увреждане на ДНК, добавките трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените, уточни той. Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните. Екипът от учени се нуждае от финансиране, за да проучи Е-тата върху животни. От 2010-2011 г., когато е завършило проучването, учените нямат отговор, след като са кандидатствали по различи проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама