Делът на по-скъпия ток от американските централи в микса за потребителите се увеличил

16:08, 30 юли 15 / Политика 25 856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В ценовия период 2015-2016 година делът на по-скъпата електроенергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и възобновяемите енергийни източници е достигнал 91%, докато този от държавните ТЕЦ Марица Изток 2 и АЕЦ "Козлодуй" е едва 9%. За сравнение през миналия регулаторен период делът на по-скъпия ток е 86%.

Това съобщи председателят на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България Валери Симеонов по време на представянето на частничния доклад на комисията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите на Валери Симеонов през 2011 - 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдавало се и цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата. Дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергия пък възлизали на 40% от регулирания пазар.

"Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори. Националната електрическа компания (НЕК) е задължена да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и да я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби", обясни Симеонов.

За последни пет години НЕК е била на печалба само през 2011 година. Тогава компанията е отчела 68.5 млн. лева печалба. От 2012 г. насам положението се влошава, като за същата година загубите на държавната компания достигат 94 млн. лева. През 2013г. те вече са 217 млн. лева, а през 2014 г. - 586 млн. лева.

От думите на Валери Симеонов стана ясно, че България не е нотифицирала пред Европейския съюз договорите с двете американски централи.

"В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи", каза той.

Симеонов обясни, че вторият голям участник, след американските централи в регулирания пазар, са ВЕИ-тата. По думите му има бум на новоприсъединени ВЕИ-та.

През 2012 година новооткрити фотоволтаици са 1072, а през 2008 г. - едва 11. За част от ВЕИ централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация, и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания между данните на ЕРП и ДНСК следвало да се изпратят на прокуратурата.

"По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2,3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка", съобщи Симеонов.

Това е било направено с определени договорени търговски дружества от изпълнителния директор без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста.

"На 24 юли 2015 г. в 15,30 часа нашият консултант Стефан Гамизов беше заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова, за което сме информирали министъра на енергетиката и ДАНС. В момента се води разследване", посочи още Валери Симеонов.

До момента комисията е провела 21 заседания. На тях са били изслушани министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на финансите Владислав Горанов, както и представители на НЕК, ЕСО, Агенция за устойчиво и енергийно развитие, ДНСК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица-Изток, ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про, сегашният председател на КЕВР Иван Иванов, както и предходния председател - Светла Тодорова, и депутати.

След като бе удължен срокът на работа на временната комисия, тя ще се заеме и с топлофикационните и газификационни споразумения в сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама