Полша иска кисело мляко от Хасково

17:03, 30 юли 15 / Политика 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областния управител Добри Беливанов изпрати писмо до колегата си областен управител на Подласка област, Полша, Анджей Майер, с което предложи установяването на преки партньорски връзки на междурегионално ниво двата региона.

Предложението за партньорство е след писмо от българския посланик в Полша Василий Такев. Той информира Беливанов за проявен интерес от областния управител на Подласка област, председателя на областното им събрание и кмета на областния център град Бялисток за разширяване и задълбочаване връзките и взаимното сътрудничество на Подласко воеводство с български партньори.  Това е станало на проведени срещи на българския дипломат с полските държавници, на които конкретно е визирана област Хасково.

Полша е най-големият в последно време бенифициент по програмите и фондовете на ЕС. Хасково и областта, при едно бъдещо партньорство, ще може да се възползват от сериозния и работещ опит на Бялисток в ползването на средствата от европейските фондове, и по-конкретно от програмата „Източна Полша“.

Взаимното сътрудничество може да бъде в различни сфери, например за коопериране в производството на кисело мляко на основата на български щамове, активиране на общуването между търговските палати и развитие на сътрудничеството в областта на културата.

Най-големият ежегоден международен фолклорен фестивал на Полша е именно в Бялисток. Градът е и голям университетски център, водещ в обучението и научната работа в областта на медицината, спорта и науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама