Изборът на Мая Манолова за омбудсман във „Фейсбук“

18:53, 30 юли 15 / Политика 25 791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Негативни реакции заляха „Фейсбук“ след избора на Мая Манолова за омбудсман. Освен протеста, насрочен за тази вечер в социалната мрежа вървят и призиви за протестно кафе пред парламента в петък сутрин.

Изборът доведе и до обогатяване на езика с нови думи, като „омбудсфрау“, „Омбудсрам“ (писателят Георги Господинов).

В мрежата се появи дори и виц по темата, публикеван в групата „Не искам Мая Манолва за омбудсман:

Мая Манолова станала обмудсман и я питали: - Г-жо Манолова, притеснявате ли се от отговорността с която носи тоя пост?  Тя отговорила:  - Не, от днес гражданите трябва да се притесняват.

Известни личности също използваха „Фейсбук“, за да изразят мнението си.

Политологът Огнян Минчев написа: "Изборът на Мая Манолова за омбудсман е очевиден триумф на олигархичния консенсус в структурите на властта, чийто гръбнак е политическият съюз между ГЕРБ и ДПС. Тайното гласуване за омбудсман(!?) бе срамежливата процедура, зад която едно от главните действащи лица на преврата от Костинброд бе наградено с най-високата позиция, от която трябва да се защитават правата на гражданите. Политическият процес се превръща във все по-голям цирк, а демокрацията - в мърлява фасада. В българската политика отдавна няма принципи - тя е тържество на байганювския тарикатлък. И то когато предизвикателствата пред България са по-големи от всякога. Изводите следват..."

Политологът Стефан Попов: "Мая Манолова - омбудсман... Нямам думи. Това е израз на невъобразима наглост на цялата самозабравила се политическа върхушка в България. Би трябвало съвкупната свястна медия и гражданският свят, ако има такива, да я бойкотират по всякакъв повод, настоятелно, с ясен и груб език."

Николай Слатински: "Ето на това братя Галеви му викат "исторически компромис"!"

Журналистът Иван Бедров: "Новините днес: Мая избрана за омбудсман с таен вот. Деклариращите пред камерите, че са гласували против, са повече от гласовете против. 42°C."

Програмният директор на Центъра за образователни инициативи Емил Джасим: "Да избереш Маяма Нолова за "застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес" по съвест е като да избереш Волен Сидеров за председател на Комисията за защита от дискриминация или неговия бивш депутат от "Атака" Владо Кузов начело на Агенция за закрила на детето. Или Цветан Василев за шеф на Комисията за банков надзор. Или Христо Бисеров да води Комисията за борба с прането на пари. Ако това им е съвестта, представете си каква им е наглостта. Ма какво се учудвам, бе - те избраха министъра на Жан Виденов, фалиралия банки през 90-те Димитър Костов за подуправител на БНБ, бе...

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, написа: Изборът на Мая Манолова, на подуправителите на БНБ завършва цикъла индулгиране на виновните за Костинброд и на КТБ - това без ГЕРБ нямаше как да стане. Тоав е реабилитация на кабинета и управлението на коалицията Орешарски, защото самата Манолова не криеше изобщо свързаността си с избора на Пеевски. 

Вероятно си мислят, че по този начин си гарантират управляемост на опозицията - чрез контролирани комромиси с ДПС и БСП. Не искам да го квалифицирам по.дълбоко, защото това очевидно не са изолирани събития, а издават тенденция за още стъпки към изток и на ляво. Това е пряк път към дестабилизация, защото реформите тепърва предстоят да се извършат или да се мимикрират и тогава ...... нито със своите свои, нито с чуждите чужди. Знаете ли защото Мая им е важна . защото тя ще неутрализира на своя пост всякакви опити за протести - като ги опитомява в рамките на функциите си на омбудсман. В действителност тя ще дискредитира тази длъжност - нищо повече. Затова винаги съм твърдял, че всяка власт която иска да остане дълго, трябва да има гръбнак и да стои здраво на принципи. За съжаление сме свидетели на тържество на задкулисието, на неизменно тържество на режисьорите на прехода и на тъмни договорки, ние не знаем защо се гласува по начина по който се гласува. Това е мрачен ден за българската демокрация. Към това да добавим и референдума. Страхувам се, че това не е краят. Разчитат на лятната ваканция - че хората не са в София и отпускарското настроение няма да изкара много на улиците. ДПС не само че не извън властта, а контролира всичко. И ГЕРБ и РБ имат отговорност за това. И тепърва ще консумират резултатите на това свое недоглеждане. Не, че трябва за всичко да се вини ДПС - но трябва да са слепи за факта, че всяка партия разчитала във времето да се договори с ДПС е излитала от властта и се е сгромолясвала в непоспособността си да произведе реална политика и реформаторско действие. Да не забравят, реформите не свършват, а само започват със законите, които Народното събрание приема. След това трябва подкрепата и разбирането на гражданското общество.

Масово в мрежата сравняват избора на Манолова с този на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Даниел Стефанов: "Не виждам разлика между избора на Мая Манолова и Пеевски. И двамата са антипода на това, което трябва да бъдат, за да заемат подобни постове. "Костинброд" не беше смешка, беше злоупотреба, и то с много неща. А освен това беше и унижение за ГЕРБ. Явно бързо се преглъща."

Студентът по журналистика Борис Рангелов обобщава: "Избраха Манолова за омбудсман. Имайте предвид, че Lufthansa обявиха поскъпване на самолетните билети от 1 септември, така че побързайте."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама