Отливът на руски туристи не оправдава мрачните прогнози

22:14, 30 юли 15 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отливът на руски туристи, макар да е факт, до момента не оправдава мрачните прогнози на министерството и експерти по темата от пролетта на тази година. Тогава опасенията бяха, че в България ще дойдат да почиват между 40 и 70 процента по-малко руски туристи.

Предисторията на намаляващия брой руснаци, най-вече по Черноморските курорти, започва още от 2014 г. В отговор на санкциите срещу Русия властите там препоръчаха на гражданите национално отговорно да почиват на родна земя. Пренасочиха и социалните си програми извън страните, които подкрепят санкциите.

Сега в руските медии непрекъснато се дават статистически данни, че руснаците вече са се насочили предимно към родните курорти.

Според агенция ТАСС, която цитира данни от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, отливът на туристи се очаква да е около 20 процента. Националният статистически институт (НСИ) само преди дни обяви, че за юни в сравнение със същия месец миналата година намаляването е с цели 33 процента. За май пък отказът от пътуване до България беше 28 на сто.

За да се види цялостната картина обаче трябва да минат най-активните месеци – юли и август, уточни пред София Topnovini.bg директорът на Института за анализи и прогнози за туризма Румен Драганов. Той обясни, че очакваният спад на годишна база ще бъде около 20 процента.

От Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) в последните дни съобщават, че интересът към България расте на фона на все по-често избиращите да почиват в родината си руски туристи.

Според Драганов този процент означава, че в България ще почиват около 150 хил. по-малко руснаци в сравнение с 2014 г. Тогава в България са дошли около 660 хил. руски граждани.

„Нямам притеснения, особено след като от руска страна потвърдиха чартърните си полети – те са пълни“, обясни още Драганов. По думите му България остава в Топ 5 на страните, които руснаците предпочитат за отдих. Останалите са Турция, Гърция, Египет и Кипър.

Според него обаче се наблюдава тенденция около 10 на сто от идващите у нас да правят посещение на принципа „втори дом“, тоест да идват при други свои сънародници, които имат собственост тук. По думите му те дори са се превърнали в малки хотелиери, като отдават своята собственост срещу заплащане, а българските хотели стоят празни. Затова и чартърите са пълни.

Според руските издания интересът към България отново започва да расте, защото българските хотелиери предлагат все по-атрактивни оферти зя тях.

По данни на АТОР обаче тези пътувания са с по-нисък бюджет от миналата година заради намаляването на доходите на руснаците. Те дават като най-евтини седемдневни почивки у нас 350 евро на човек в тризвезден хотел, докато по-луксозните излизат около 550 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама