Оставиха в ареста автокрадеца Ярослав Димитров (обновена)

14:05, 29 авг 15 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският районен съд остави в ареста Ярослав Димитров по едно от трите дела срещу него за кражбата на три мотора от частен гараж, предаде репортер на София Topnovini.bg. Доводите на съда са, че, с оглед богатото криминално досие на Димитров, той може да извърши друго престъпление ако не бъде задържан незабавно. Делото се гледа при отворени врата и в залата бяха допуснати журналисти.

Делото, за което на Димитров беше наложена мярка за неотколонение "задържане под стража", е за престъпление, което е извършил през май 2014 година. Тогава три мотора от клетка в общ гараж в жилищен блок в София са откраднати. Собствениците на моторите подават жалба в полицията и органите на реда правят оглед на мястото. Собствениците на моторите обаче решават и сами да ги потърсят, тъй като един от мъжете има монтирана аларма на мотоциклета си. Алармата е с индикатор, а дитанционното към нея седи в собственика.

За това и тримата мъже включват дистанционното и започват да обикалят общия гараж. Така стигат до вратата на съседна клетка, зад която дистанционното на аларамата индикира чипа поставен на откраднотото возило. Това е клетка, която е дадена под наем, но е собственост на друг познат на мъжете. Оказва се обаче, че ключалката ѝ е сменена и те не успяват да влязат.

Тримата мъже отново подават сигнал в полицията. Органите на реда идват на място, разбиват вратата, а отзад намират трите мотора. Заедно с тях в гаража намират и части от други автомобили обявени за издирване. Автомобили, за които също вървят дела срещу Димитров. Полицаите намират и скъпо електронно устройство, което е програмирано да се свърже с телефона на притежателя си, в случай че някой се опита да влезе в гаража. Тлефонът, с който то е било свързано е този, който Ярослав Димитров ползва от години.

Прокурорът по делото - Ангел Кънев представи пред съда и редица други доказателства, които сочат, че Димитров е извършител на деянето.

"Оказа се, че клетката в която бяха заключени трите откраднати мотора и другите вещи е взета под наем от Димитров и негов приятел преди 10 месеца. Това означава, че престъплението е било организирано. Не са изкарали моторите от общия гараж, защото не са били сигурни дали има камери, за това са ги прибрали в съседна клетка. Но са направили пропуск, като не са проверили дали мотоциклетите имат аларма. Намереното устройство, което сигнализира, че някой влиза в гаража не е незаконно в България, тъй като няма заглушител. Справка показва обаче, че Димитров е поръчвал от чужбина такива устройства и ги е пласирал", обясни пред журналисти прокурорът от Софийска градска прокуратура.

Кънев поиска автокрадецът да бъде арестуван, защото прокуратурата има опасения, че ще извърши други престъпления. Според прокурора основанията да поиска това са големи, тъй като до сега Димитров не се е притеснявал от присъдите си и не е спрял да извършва престъпления. Междувременно стана ясно, че освен трите основни дела ,които в момента вървят срещу автокрадеца, има повдигнати още четири висящи дела срещу него.

През 2012 год. Димитров е бил осъден за кражба в особено големи размери, а наказанието е 2 години. След обжалване обаче тя е била променена на 5 години условно с пробация. Другото дело, за което Димитров е осъден, но все още не е влязло в сила е от юни 2015 год.

Димитров е осъден на 10 месеца ефективно лишаване от свобода от съда в Брезовице, Словакия, а присъдата вече е влязла в сила.

Пред съда той помоли да не му бъде налагана най-тежката мярка "задържане под стража", тъй като не пречел по никакъв начин на раследването и до сега не се е укрил за нито едно дело.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок. Следващото дело срещу Ярослав Димитров е насрочено за 8 септември.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама