Daily Mail отново подхвана темата с българите и румънците

15:26, 29 авг 15 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на общоевропейската криза с имигрантите от Близкия Изток и Африка, които заливат континента и отказът на британското правителство да поеме своя дял в решаването на проблема, британският вестник Daily Mail отново подхвана старата тема с българите и румънците във Великобритания. 

В статия от петък, озаглавена „По-лошо е, отколкото си мислите: Официално са дошли 53 000 българи и румънци, но сме издали 200 000 регистрационни номера“ (It's worse than you think: Officially 53,000 Bulgarians and Romanians came here in a year - but we gave out 200,000 NI numbers), изданието посочва, че има сериозно разминаване между официалните данни за новопристигналите българи и румънци и действителния брой номера по национална регистрация (подобно на българското ЕГН) за миналата година. 

Вестникът цитира информация от държавната Агенция по труд и пенсии, според която от юни 2014 до юни 2015 са били издадени 917 000 номера по национална регистрация, от които 697 000 на граждани от други страни от Европейския съюз. А от тях „повече от един на всеки четири – на работници от България и Румъния“, или около 214 000. Общо броят на новоиздадените номера по национална регистрация за същия период са се увеличили с над 200 000.

Изданието все пак отбелязва, че сред 214 000-те нови регистрации на българи и румънци може би има и такива на временнопребиваващи работници и хора, които са пристигнали предишни години.

Daily Mail цитира и лидера на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж, който изказва съмнение в достоверността на данните на официалната статистика.

По-нататък изданието отбелязва, че за последното десетилетие Великобритания е залята от имигранти, чийто брой е надхвърлил 8 млн., най-вече заради „трите милиона имигранти от Източна Европа, които бяха пуснати да се вихрят и да заемат работни места преди десетилетие“.

В заключение Daily Mail цитира високопоставени политици от Консервативната партия, които призовават въпросът с разминаването между числата да бъде проучен основно и да му се намери обяснение. 

„Правителството трябва да стигне до дъното на тази история и да направи така, че номерата по национална регистрация да се издават само на хора, които имат законното право да са тук“, заяви за изданието бившият министър от Консервативната партия Джон Редууд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама