Откриха националния събор за автентичен фолклор край с. Горно Новково

15:33, 29 авг 15 / Култура 25 745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
XIX Национален  събор за автентичен фолклор „И си носим песента” 2015 г. бе открит днес, съобщиха от пресслужбата на Община Омуртаг.

Съборът е ежегоден и се организира от Общината и Народно читалище „Нова светлина - 1956” с.Горно Новково, със съдействието на Министерство на културата.

Традиционно се провежда на красиво възвишение с гледка към околните села край село Горно Новково. Участие в него вземат групи и състави от всички краища на България, в които живеят преселници от Родопите.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан откри празника като изтъкна усилията на община Омуртаг за организиране на събития, които запазват фолклора на представителите на различните етноси в общината.

„Радостен съм, че и тази година успяхме да организираме този голям празник, част от Културния календар на общината. Въпреки, че съборът е национален от няколко години насам, Община Омуртаг със собствени средства организира и провежда събора без никаква външна финансова подкрепа.

Въпреки трудностите ние продължаваме да го организираме ежегодно, за да не се прекъсва традицията, защото поддържането и запазването на многообразието от фолклорната култура са сред основните ни приоритети“ , допълни още той. 

На форума днес присъстваха заместник-кметовете на община Омуртаг Халиме Адемова и Мехмед Мехмедов, общественият посредник Хасан Хасанов, секретарят на Общинска администрация Рембие Ереджебова, кметът на село Горно Новково Мехмед Мехмедов, общински съветници, кметове на населени места, ръководители на институции и други.

Поздравителен адрес до организаторите и участниците на събора бе получен от министъра на културата Вежди Рашидов.

Тази година свои изпълнения представят 16 фолклорни състави и 25 индивидуални изпълнители от областите Търговище, Благоевград, Велико Търново, Разград и Шумен, като общият брой на участниците е 213. Те се оценяват от тричленно жури с председател Сашка Ченкова, преподавател по народно пеене в Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев” град Котел и в Шуменския университет. Членове на журито са Момчил Генов - музикален редактор от радио Шумен и  Стойчо Тончев - хореограф при НЧ „Отец Паисий- 1870” град Омуртаг.

Участниците отново са разпределени в няколко категории – детски, женски и мъжки певчески групи, индивидуални изпълнители, дуети, инструменталисти и танцови групи. Всички участници в събора получават грамоти. Плакети и парични награди ще получат отличените от журито. Наградният фонд е осигурен от Община Омуртаг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама