Национален събор край Сливен обедини каракачанския етнос

17:31, 29 авг 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Kаракачани от България и Гърция се събраха днес на Карандила по време на ХХ ІV Национален събор. Пъстри носии, музика и танци бяха част от празничната програма. Като гост на събитието, обединяващо каракачаните от близо и далеч, бе и кметът на Сливен Кольо Милев.

Той поздрави присъстващите и изказа благодарност към всички, които са вложили усилия събора да се проведе и тази година.

Празникът уважиха още Мария Белова - народен представител, Камен Костов - зам. - областен управител на Сливен, кметовете на Казанлък и Мъглиж, Георгиос Муцянас- председател на общогръцката федерация на каракачаните, бивши председатели на федерацията на каракачаните в България и др.

На Карандила беше построен каракачански стан от голяма и малки колиби, наподобяващи тези, в които каракачаните са живели преди повече от 50 години. 

Организатори на събора са Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България, КПД на каракачаните в Сливен и Община Сливен. Празникът се провежда всяка година в последната събота от месец август.

Тази година програмата на събора започна още в петък с концерт на хор "Евмолпос" - град Комотини, Гърция. За тази вечер от 20.00 часа е предвидено и Каракачанско веселие /Гленди/ в комплекс„Аглика” на Сливенски минерални бани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама