Мануела Малеева застана зад електронното гласуване, вече има над 1000 подписа

18:52, 29 авг 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От три дни гражданска инициатива събира подписи за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите. Към комитета се присъедини и българската тенинсистка, прославила страната ни не веднъж, Мануела Малеева. За да се включи в информационната кампания Малеева долетя специално от Швейцария, където живее със семейството си.

„От последните парламентарни избори миналата година видях всъщност колко е трудно първо за българите в чужбина да гласуват. Аз, живеейки в Швейцария, все пак съм малко или много улеснена, защото е малка държава и въпреки това направихме няколко нови секции в Швейцария. Представете си обаче колко българи се отказват да гласуват в Америка и Канада, където разстоянията са непреодолими“, обясни в интервю за София Topnovini.bg, най-голямата сестра от фамилията Малееви.

Тя застава зад инициативата и зад електронното гласуване, защото според нея много хора, които са в неравностойно положение-неподвижни, болни или с други проблеми- също биха били улеснени ако могат да гласуват от домовете си. Малеева е убедена, че електронният вот ще привлече и вниманието на много от младите хора.

„Много е важно народът да бъде попитан за неговия глас. Мисля, че е много добра идеята за референдум за толко важно нещо. С електронното гласуване ще се намалят и невалидните вотове и бюлетини, тъй като информацията ще минава през компютър. Мисля, че купуването на гласове и измамите ще намалеят дръстично. Със сигурност не е идеалната форма на гласуване, винаги ще има хора, които ще се опитат да разбият системата, но според мен това ще намали до минимум възможността за измами“, убедена е тенисистката.

Тя е убедена, че до 14 септември, когато е и последният срок за внасянето на събраните подписи в ЦИК, в списъка ще има над 2500 души, колкото са нужни, за да бъде инициативата регистрирана в избирателната комисия и да има правото да агитира преди референдума.

„За три дни сме събрали над 1000 подписа. Събирането на подписите не ме притеснява толкова много. Целта на инициативния комитет е да бъдат осведомени хората  защо е нужно електронното гласуване. Да не мине като някакъв въпрос на референдума, който хората не са разбрали“, обясни още Малеева.

Тя е категорична, че досега не е пропускала да гласува на избори. Случвало и се е само един, два пъти, в които не е успяла да стигне до урните, защото не е била в Швейцария,“ което с електронното гласуване вече няма да е проблем“, смята тя.

Идеята на инициативата е да бъде официално регистрирана от ЦИК. По този начин ще може законно да агитира по време на предизборната кампания за подкрепа на електронното гласуване. Необходими са им 2500 подписа на граждани, за бъдат въведени в системата на ЦИК преди местните избори на 25 октомври като инициативен комитет. Те трябва да бъдат внесени до 14 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама