Провал на предстоящия референдум предрича социолог

19:39, 29 авг 15 / Политика 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да се съберат необходимите гласове, за да бъде зачетен като валиден референдумът за електронното гласуване. Това заяви за София Topnovini.bg социологът от "Галъп интернешънъл" Живко Георгиев. Изказването му е във връзка с местните избори на 25 октомври, съвместно с които ще се проведе референдум за въвеждане на електронното гласуване.

„Няма да успее поради няколко причини. Първо, защото до голяма степен идеята е дискредитирана покрай всички игри и начини за частна употреба. Второ, допитването беше орязано до степен да лиши, от какъвто и да е интерес гражданите. Трето, високият праг за валидност на референдумите е непосилен“, обясни Георгиев.

По думите му много от хората, които ще гласуват на местните избори, няма да положат усилие да направят това и за референдума. Той се съмнявам, че някой ще отиде до урната само заради въпроса за електронното гласуване.   

Според Живко Георгиев победата на досегашния кмет на Столична община Йорданка Фандъкова ще бъде безапелационна. Социологът не вижда кой от останалите кандидати ще успее да стигне дори до балотаж срещу нея.

Избирателната активност ще бъде традиционно по-ниска отколкото на парламентарни избори.

„Висока активност можехме да очакваме, ако имаше висок градус на политизация. Не наблюдаваме такава. Изминаха 4-5 години на достатъчно остри политически сблъсъци, което доведе до леко дистанциране и апатия към политическите процеси от страна на избирателите“, поясни анализаторът.

Причина за ниската активно можем да очакваме и от нагласите сред обществото по отношение на досегашните градоначалници. Твърде много са кметовете, които получават добра оценка от местната общественост и няма силно желание за промяна. Това е така според масовия случай.

„Ако някой се надява, че референдумът ще повиши активността, той просто не живее в България“.  

Относо крайният победител – по гласове, спечелени кметове и общински съветници, Живко Георгиев е категоричен, че това ще бъде партията на премиера Бойко Борисов.

„Когото и да попитате, всеки ще ви каже, че крайният победител на изборите е предрешен. Това е ГЕРБ естествено. Не навсякъде, но в областните градове ще е най-отчетливо преимуществото на ГЕРБ. В по-малките общини ситуацията ще бъде по-шарена“.

Според социологът със сигурност ДПС ще запази позициите си. Те имали такава кондиция в момента, че по-трудно се прогнозира резултатът им.

„Когато имаш категорично мнозинство, прогнозата и гледачка на кафе ще я направи. Когато си в позицията на БСП, е много по-сложно. Със сигурност и те ще спечелят кметски места, но ще са по-малко от тези, с които разполага досега“.

На места много кметове ще загубят, независимо дали са издигнати от ГЕРБ, или друга политическа партия. Навсякъде ще има досегашни, които губят. „Като цяло очаквам висок процент – над 50, на настоящи кметове, които ще продължат управлението на общините си“.

От ДПС надолу – Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и Атака, не се очакват особени успехи.

„Ще имат мажоритарни попадения, които със сигурност всяка една партия ще излъчи. Там победата ще бъде възможна заради личностите. Местните избори не са място, където партии с 3-4-5% подкрепа на парламентарни избори, могат да направят чудеса. Това не важи само за България – навсякъде по света е така“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама