Десетки софиянци изслушаха подбрани творби от Пейо Яворов в Борисовата градина

20:08, 29 авг 15 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани посетиха музикално-поетичния спектакъл „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“, който се проведе днес на Лятната сцена в Борисовата градина, предаде репортер на София Topnovini.bg. Творбите на българския поет и революционер Пейо Яворов бяха рецитирани под акомпанимента на класическа и джаз музика.

Любимата български актриса Йоана Буковска е един от авторите на спектакъла. Тя взе участие в него заедно с колежката си Мариана Йотова.

В спектакъла се включиха и композиторите Руслан Купенов, Александър Митрев , Божидар Попчев, и Венко Захариев.

Публиката чу изпълнения на творбите „Желание”, „Сонет”, „Две хубави очи” и „Нирвана”.

Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.

Феерията на спектакъла се допълва и от танцовите изпълнения на Константина Ханджиева - хореограф, и Марина Попова и Васил Дипчиков.

Стиховете на най-нежния български поет звучат и на български, и на норвежки. Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, както и на посолството на Кралство Норвегия у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама