Чудотворната икона „Света Богородица” пристига в Созопол

20:13, 29 авг 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чудотворната икона „Света Богородица” пристига утре в Созопол. Това съобщи археологът Димитър Недев, директор на Археологическия музей в черноморския град. Тя ще бъде тържествено посрещната в 12 ч. в местната църква „Св. св. Кирил и Методий”. Реликвата беше открита в секретния фонд на Националния исторически музей (НИМ) в София.

Иконата има странна и необикновена съдба. Тя произхожда от манастира „Света Богородица Козиница”, намиращ се и сега край град Драма в северна Гърция. През 1917 г. предшественикът на Божидар Димитров на директорския пост на НИМ професор Богдан Филов, началник на специализиран отряд на Българската армия, прибира от зоната на фронта всички старинни културно-исторически ценности. Една година по-късно България губи войната и съгласно чл. 126 от Ньойският договор трябва да ги върне. Нашите власти обаче не ги предават, а ги поставят в секретен фонд. Той остава до 1992 г., когато Божидар Димитров ги разсекретява. Започва бавното им реставриране и реда на чудотворната икона идва преди няколко месеца.

Реставраторите установяват, че под потъмнялата повърхност на иконата се крие сребърен обков, като остават открити образите на Богородица и Младенеца. От добре запазен надпис на гръцки се разбира, че обковът е направен през 1821 г. от майстора Серафим, а в ризницата са имплантирани кости от четири първостепенни светци – света Петка Българска, свети Харалампий, свети Панталеймон и свети Дионисий. Именно те създават чудотворната сила на иконата.

С позволението на Божидар Димитров иконата бе изложена две седмици в новостроящата се църква „Свети Николай Чудотворец” в Бургас и в новостроящия се храм в Ахтопол. Една от целите, освен утешение  и подкрепа на вярващите, бе да се съберат средства за довършването на двата строящи се храма. Сега иконата ще гостува две седмици в Созопол, а след това в Несебър и Поморие, също покровителствани от Света Богородица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама