Плевенчани почетоха подвига на IV-и пехотен полк с историческа възстановка

21:26, 29 авг 15 / Култура 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 300 плевенчани присъстваха на историческата възстановка „ІV-ти Плевенски пехотен на Негово величество полк, в Европейската война (1915-1918)“, проведена в двора на историческия музей днес. Събитието бе уважено от градоначалника проф. Димитър Стойков, депутатът Владислав Николов и други официални гости.

Възстановката пресъздаде обявяването на мобилизацията, бойната подготовка на полка и отпътуването за фронта. Зрителите имаха възможността да се потопят в напрегнатата атмосфера преди началото на войната, да видят и пипнат снаряжението на родната армия. За първи път от 70 лета насам, прозвуча маршът на плевенската пехота, изпълнен от нещатния духов оркестър към поделението в Белене.

„Целта ни е да популяризираме историята, да помогнем на хората да се чувстват горди, че са българи. Успехите на българската армия са неоспорими, но в последно време сякаш не отдаваме достатъчно почит на героите, загинали в името на родината“ – коментира Милен Първанов, председател на сдружението-организатор „ІV-ти пехотен Плевенски полк“.

Той допълни, че във възстановката участват безвъзмездно 60 родолюбци, а подготовката е продължила малко повече от месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама