Инспектори от Митница Русе пресякоха опит за акцизна измама с горива

14:14, 30 авг 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опит за измама с внос на нефтопродукти от Румъния без плащане на дължимия акциз пресякоха митнически служители на ГКПП – Дунав мост, съобщават от Агенция Митници.

Инспекторите от Митница Русе спрели за проверка влизаща в страната автоцистерна, натоварена с близо 25 тона гориво, изписано по документи като „Light Fuel Oil“. Нефтопродуктът идвал от румънска петролна база и бил предназначен за голяма търговска компания в България.

Оказало се, че голямото количество акцизна стока влиза в страната без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза.

Според изискванията на ЗАДС при движение на акцизни стоки от една държава членка на ЕС към друга, лицето, което получава стоката за потребление, е длъжно да представи обезпечение или да заплати размера на дължимия акциз пред митническите власти още преди акцизните стоки да са изпратени от другата държава.

Проверяващите са взели проба от нефтопродукта за изследване в митническата лаборатория, а превозното средство и горивото са задържани. След излизане на резултатите от лабораторните изследвания е изчислено, че дължимият акциз за задържаното гориво е в размер на близо 16 хиляди лева.

Междувременно от компанията-получател в България са изпратили уведомително писмо, че се отказват от получаването на стоката „по търговски причини“, но се е появил друг купувач, който искал да я закупи вместо първия, посочен в документите за внос получател. Той заявил желание да заплати акциза и да получи горивото и цистерната. В случая обаче ще трябва да заплатена и глоба, която е равна на двойния размер на дължимия акциз, или близо 32 000 лева.

Митница Русе разследва, дали случаят е инцидентен или става дума за схема, която е действала до сега. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама