Американски робот обслужва пациентите на МБАЛ „Света Марина“ – Плевен

18:48, 30 авг 15 25 798 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медицински робот последно поколение от САЩ, обслужва пациентите на плевенската МБАЛ „Света Марина“ от няколко дни насам, похвалиха се от пресцентъра на здравното заведение. Умната машина се нарича Грег и с негова помощ могат да се извършват както сложни операции от голяма дистанция, така и преки консултации с болните.

Грег е висок около метър и двадесет, има способността да се придвижва безшумно по коридорите, съобразявайки обстановката и заобикаляйки случайно изникнали препятствия. Оборудван е с екран, на който се вижда лицето на лекуващия лекар, а чрез вградените говорители може да осъществи и аудио контакт. По този начин у пациента се създава усещане за непосредствена близост с медиците, на които са се доверили.

„Това е от изключителна важност за хората, защото по този начин им обезпечаваме необходимия психологически комфорт, дори да сме на хиляди километри от тях“, коментира професор Григор Горчев.

Първият в България робот болничен-асистент ще бъде представен официално пред медиите в началото на седмицата. В презентацията на чудната машина ще участват чл.-кор. проф. д-р Г. Горчев д.м.н., проф. д-р Сл. Томов д.м.н., водещи специалисти по роботизирана хирургия от България и чужбина. От болницата издадоха, че скоро ще пристигне още един колега на Грег.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама