Два пъти по-слаб добив на мед в Шуменско

07:22, 29 сеп 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Добивът на мед в Шуменско е изключително слаб. Това заяви пред Topnovini.bg председателят на регионалната структура на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева.

Пчеларите са добили по около 10 кг. мед от пчелно семейство.

„Нормалният добив е около 20 килограма”, коментира тя и добави, че това се случава за втора поредна година, като отдава слабите резултати на неблагоприятните атмосферни условия.

„Лятото бе доста сухо и нямаше необходимата влага, докато миналата – точно обратното, имаше много дъждове”, каза Даниела Челебиева.

Тя обърна внимание и върху загубите на пчеларите от зимната смъртност на медоносните насекоми.

„През последните години и тя е завишена”, заяви председателят на шуменските пчелари и допълни, че през лятото се правят опити да се възстановят загубите от зимната смъртност. „Обикновено до края на лятото броят на пчелните семейства се запазва, но пролетта се разбира какви са щетите”, обясни още тя.

Даниела Челебиева разказа, че след като в края на август вече медът е изваден, сега пчеларите зазимяват пчелните семейства.

„До края на октомври трябва да се приключи с тази дейност”, каза тя и обясни, че докато температурите са над 16 градуса пчелите все още летят и посещават медоносните разстения за нектар и прашец. Така те попълват запасите си за зимата.

Пчеларката обясни, че в момента нейните колеги стесняват гнездата, проверяват запасите с пчелен мед и ако се наложи, разпечатват рамки с мед.

„Пчелите зимуват на кълбо. Над него трябва да има достатъчно запаси от пчелен мед. Самото пчелно семейство представлява един жив организъм. Те се топлят взаимно, а в кълбото има постоянно движение. Пчелите, които са най-близо до меда, когато се нахранят, се преместват надолу”, разясни живота вътре в кошера Челебиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама