Български камерен оркестър – Добрич открива новия творчески сезон

08:21, 29 сеп 15 / Култура 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български камерен оркестър - Добрич ще открие сезон 2015 - 2016 г. с концерт от 19 часа днес в огледална зала „Нели Божкова“. Изненадата е младият диригент и композитор Милен Апостолов, който е роден в град Добрич през 1991 г. Изучава пиано и солфеж в НЧ “Йордан Йовков“ и в частна музикална школа “Доминанта” в родния си град. Завършва ІХ ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин” гр. София и е приет в теоритико-композиторско-диригентския факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където следващата година профилира и оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и композиция при проф. Атанас Атанасов. През май 2015 г. успешно се дипломира и по двете дисциплини.

От 2012 г. до сега е дирижирал десетки концерти с академичния симфоничен оркестър, много от които премиерни за България. През 2012 г. учредява НПО “Ренесанс България”, чиято цел е подпомагане на развитието и популяризиране на културата и изкуството сред младите хора. В репертоара му влизат композитори като Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Менделсон, Вагнер, Любомир Пипков, Нино Рота, Чайковски и много други. В периода ноември 2013 г. до февруари 2014 г. провежда стаж в Държавен музикален театър "Стефан Македонски” като помощник диригент. Активно композира и  произведения за различни състави. Негово произведение бива включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика - Пианисимо Фестивал, а Соната за трио се съхранява в библиотеката на университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия. Негова композиция звучи на откриването на музея на София в Нощта на музеите. През 2015 г. завършва своята първа симфония, както и няколко камерни композиции.

В програмата на концерта са включени произведения на В. А. Моцарт, А. Дворжак, както и Премиерна композиция на Милен Апостолов, дирижирана от автора и посветена на Български  камерен оркестър - Добрич.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама