Патриотите пускат сигнал до ЦИК заради Местан, той цитира Христо Ботев

16:15, 29 сеп 15 / Политика 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Патриотичният фронт (ПФ) ще подаде сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК) заради нарушение на Изборния кодекс от страна на ДПС по време на откриването на предизборната им кампания в Исперих. Това заяви от трибуната на Народното събрание съпредседателят на коалицията Валери Симеонов.

По думите му председателят на ДПС Лютви Местан за пореден път демонстративно и напълно съзнателно е нарушил чл.181 ал. 2 от Изборния кодекс, който гласи, че предизборна агитация не може да се извършва на друг език, освен на български.

Симеонов визира старта на предизборната кампания на ДПС  в Исперих, на която прозвуча песен на турски език върху мелодията на възрожденската песен за Райна Княгиня - "Кой уши байрака". 

„С оглед на нееднократното нарушаване на същата разпоредба в последните две години от същия народен представител явно става въпрос за демонстрация на неспазването на закона, с което се дава пример на електората на ДПС, че българските закони нямат сила и действие върху политическото ръководство на движението, от там и спрямо електората на му“, обобщи депутатът.

Според него това е грубо посегателство срещу държавността, законността и етническия мир, тъй като въпросното деяние демонстрирало несъобразяване с равноправното спазване на закона и че той не важи еднакво за всички етноси.

Валери Симеонов определи поведението на Лютви Местан като безспорно насаждащо етническо напрежение и целящо противопоставяне на етносите с цел единствено постигане на изборни резултати чрез разпалване на напрежението и капсулиране на турския етнос.

Патриотът призова всички депутатите, които споделят същото виждане по въпроса, да се подпишат под сигнала.

Лидерът на ДПС отговори на упреците на своя политически опонент. Местан определи декларацията на ПФ като експлозия на невежеството и безпросветността. По повод на обвиненията той заяви, че всеки среднообразован български гражданин знае, че Местан и представителите на ДПС са в правото си точно по силата на българската Конституция и международните договори, ратифицирани по конституционен ред.

По думите му истината е, че председателят на ДПС и всички кандидати на ДСП провеждат кампанията си на официалния български език, като от време на време си позволяват „опущението“ да се обърнат с няколко думи и на майчиния им език.

Местан се присети за "гениалното откровение" на поета-революционер Христо Ботев – "Патриот душа дава, но не своята душа, а душата на народа".

„Уважаеми госпожи и господа, ако сте истински патриоти, в този миг ще прекъснете изказването на лидера на ДПС с бурни ръкопляскания, защото няма нищо по хубаво от това собствено избиратели на ДПС да пеят песента за Райна Княгиня, защото байрякът, ушит от нея, е и нашето знаме. Това, че на същата мелодия има друга песен с друг текст не е повод за истерия“, обяви Лютви Местан и обеща, че партията му ще отговори с още български патриотични песни на агресията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама