Няколко нелегални емигранти минаха през съдебните зали в Русе

16:39, 29 сеп 15 25 710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко нелегални емигранти са минали през съдебните зали в Русе, след като опитали да преминат от България в Румъния без разрешението на граничните власти. Много от тях ползвали фалшиви документи, само един имал истинска лична карта, издадена на негово име, а другите избощо нямали документи или поне не e посочено да разполагат с валидни такива.

Те носели само някакви ксерокопия на паспорти, лични карти и т.н., без да се знае изобщо произходът им и защо младите мъже са с тях, а не с оригиналите на собствените си паспорти или лични карти.

Единственият младеж с истинска лична карта е на 21 години и от Сирия, град Алмакия. Той бил хванат на 14 септември на ГКПП "Дунав мост", докато се опитвал да влезе в Румъния без разрешението на граничните власти.

Въпреки че имал свой истински документ, издаден на негово име от Сирийската арабска република, той притежавал и фалшива испанска лична карта, която ползвал при опита да напусне България. За извършеното, бил осъден на 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 300 лева глоба.

Следващият, който създал работа на русенските магистрати, е друг млад мъж – на 28 години, който твърдял, че е от Сирия. Това обаче не е сигурно, тъй като нямал редовни документи, издадени от тази държава, а само ксерокопие на сирийска лична карта, без да е ясно, как се е сдобил с него и кой е истинският собственик на копирания документ.

Той също бил спипан на 14 септември на ГКПП „Дунав мост“, отново движейки се в посока север. Както и предходния младеж, този също носел фалшива испанска лична карта. Дали двамата са пътували заедно, не е посочено в споразуменията, които те сключили с прокуратурата, а съдът одобрил. Наказанието, което получил нелегалният емигрант, било също 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, както и 300 лева глоба.

За разлика от първите двама, а и от повечето заловени нарушители на границата, ливанска гражданка проявила повече въображение. За нея въобще не се споменава в споразумението, дали изобщо е носела някакви документи от страната й на произход. За сметка на това обаче разполагала с германски паспорт и германски детски паспорт, издадени на имената на немци.

Жената била заловна на ГКПП „Централна гара“ на 17 септември, пак при опит да премине границата без разрешение на служителите, които трябва да позволят това. Тя била наказана малко по-сгрого от предходните двама мъже – на 7 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. Глобата й обаче е по-ниска – 200 лева. Германските документи пък ще бъдат предадени на немските власти чрез посолството на ФРГ в София.

На 19 септември на ГКПП „Дунав мост“ е заловен мъж, който също имал претенции, че е от Сирия. Той обаче нямал доказателство за това, а само ксерокопие на сирийска лична карта, което няма никаква правна стойност и може да бъде получено по всевъзможни начини, а снимката на него с лекота да е подправена.

Както всички нелегални емигранти, описани в настоящия текст, този също сключил споразумение с прокуратурата, в което е договорено наказанието му – 8 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, както и 150 лева глоба. Този мъж обаче притежавал още един документ – Заповед за принудително отвеждане на чужденец до границата. Дали е изгонен от България, не става ясно, нито пък защо това се е наложило.

Той обаче си получил заповедта обратно, заедно с копието на личната карта. Последният вид импровизирани „документи“, след сключването на споразуменията, си получили и всички останали осъдени техни притежатели.

Пак на 19 септември на ГКПП „Дунав мост“ бил спипан и още един „сириец“, пак разполагащ само с копие на лична карта от Срийската арабска република, но не и с какъвто и да е оригинален документ, издаден от тази държава. Мъжът бил санкциониран с 4 месеца условно, с 1 година изпитателен срок, както и с „обществено порицание“, което ще се изпълни чрез прочитане на присъдата по общинското радио „Русе“.

На същата дата, отново на ГКПП „Дунав мост“, бил заловен и трети мъж с копие от сирийска лична карта. Дали тримата са пътували заедно, не е описано в нито едно от споразуменията, които те сключили с прокуратурата. Наказанието на този нелегален емигрант било 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок, както и 150 лв. глоба.

Всички изброени нарушители на границата са съдени в отделни процеси. За всеки от тях е назначен преводач, както и служебен адвокат, за чиито услуги плаща българският данъкоплатец. Нито един не е съден по общия ред, а всички са подписали споразумения с прокуратурата, в които е посочено, че те ще получат обратно документите си, дори когато става дума за очевидна липса на такива, тъй като по-голямата част от подсъдимите притежавали копия на лични карти, които са без никаква правна стойност.

Нелегалните емигранти товарят допълнително и служителите на отдел „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе, тъй като на тях е възложена възпитателната работа с условно осъдените, а одобрените от съда споразумения имат последиците на влязла в сила присъда и трябва да бъдат стриктно изпълнявани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама