Нов живот за тютюневите складове поискаха пловдивчани

21:59, 29 сеп 15 / Общество 25 82 Topnovini
"Нов живот – това е дума, която трябва да изпълним със съдържание, говорейки за тютюневите складове, защото сега там няма нищо, там е пустош." Около тезата се обединиха участниците в емоционалния дебат за съдбата на тютюневите складове в Пловдив. Общественото обсъждане, провело се тази вечер в Дом на културата "Борис Христов" събра десетки пловдивчани от различни поколения, архитекти, собственици, общественици, културни дейци.

Никой не оспори мнението, че складове са сред местата в града, притежаващи собствена идентичност, но западнали, преустроени и в окаяно състояние те бавно губят характера си на архитектурен ансамбъл.

"Трябва да започнем да обичаме старите си сгради – това е начинът", сподели в тази връзка арх. Виолета Раева.

"Дори и да е само с културна стойност, една сграда пак има стойност", категорична бе и Пенка Калинкова.

Живея повече от 15 години в района, който е превърнат в кочина, общинските органи са незаинтересовани, няма осветление, тротоарите са разбити, наводнява се при дъждове, описа ситуацията собственик на имоти на ул. "Одрин" и ул. "Г. М. Димитров". 

"Трябва да се опишат всички уникални сгради, за да се даде възможност на собствениците да направят нещо с тях, да ги съживят. Трябва да се съобразим с икономическите закони на времето, в което живеем", обобщи на свой ред арх. Петко Костадинов.

В тази връзка бе и идея, дошла от млад мъж, работещ в ИТ сектора. Както Капанът успя да се наложи като квартал на творческите индустрии, така той видя потенциал складовете да станат сърцето на квартал на ИТ индустрията. Прелюбопитно бе и предложението сградите да се използват като център за алтернативно образование и в тях да се помещава Независим университет за култура.

Следващото обществено обсъждане е планирано за 19 октомври, когато от фондация "Пловдив 2019" ще организират среща и със собствениците на складове. 

Общественият дебат е стъпка в развитието на проекта "Тютюневият град". Проектът е част от клъстера "Градски Мечти" на ОФ 'Пловдив 2019". Той е съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. "Иван Вазов" и е част от програмата, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани