Припомнят за "Дишай" с прожекция и дискусия в Русе

15:29, 30 окт 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публична прожекция на филма "Дишай" и дискусия по темата ще се проведе в зала "Европа" на Доходно здание в Русе от 18:30 ч. на 2 ноември, съобщиха от БНТ.

Събитието е част от инициативите на Националната телевизия за отбелязване на 100-годишнината на българското кино с формата „Лачените обувки на българското кино”.

В сегашното му издание форматът обръща внимание на българското документално кино. Един от филмите, попаднали в селекцията на специалистите е именно филмът „Дишай”, който ще бъде излъчен по БНТ1 на 15.11.2015 година.

Лентата документира протестния митинг на русенци срещу обгазяването на града от Химическия комбинат в Гюргево. За първи път от десетилетия обществото се изправя открито срещу партийните функционери, опитващи се по обичайния казионен начин да отхвърлят своята държавническа отговорност. Филмът се превръща в един от символите на промените, които ще настъпят в България през 1989г. и става повод за поредица от срещи на неформални организации. Инкриминиран от официалните власти.

По този повод, екипът на предаването създава и кратки документални филми, които контекстуално представят епохата, проблема и хората, които са го създали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама