Уникален кино-литературен фестивал започва в Пловдив

19:32, 30 окт 15 / Култура 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив приема първия по рода си кино-литературен фестивал "CineLibri 2015".

От 2 до 11 ноември книго- и киноманите ще имат възможността да видят 14 топ екранизации, правени по литературни творби. За 10 от прожекциите публиката ще успее да се включи в срещи с някои от авторите, както и създателите на техните филми.

Домакин на фестивала в Пловсив е "Lucky Дом на киното". Ефектният психологически трилър "Живот назаем" открива форума, а през следващите дни публиката ще се наслади на всепризнатия шедьовър "Закуска в Тифани" (1961), наградения с две награди Оскар "Фрида" (2002), филмовата версия на романа на Милан Кундера "Непосилната лекота на битието" (1988), и двата филма на писателката и сценарист Маргарет Мацантини и режисьора Сержо Кастелито - "Да дойдеш на света" и "Чуй ме".  

Любителите на европейското кино пък ще гледат френския "Деликатност" по романа на Давид Фоенкинос, който е режисьор и сценарист на филма; романтичната комедия "Любовта трае три години" - също режисирана от автора на романа Фредерик Бегбеде, както и шведската приключенска комедия "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по романа на Юнас Юнасон.

Фестивалът ще бъде закрит с прожекция на енигматичния трилър "Убийства в Оксфорд", създаден въз основа на виртуозния роман на Гийермо Мартинес (отличен с най-авторитетната аржентинска награда за литература).

Фестивалът ще се проведе също в София и Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама