РЗИ- Русе с инициативи по повод Европейския ден за борба със затлъстяването
07:19, 26 ное 15
25
373
Шрифт:
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване. Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят.
Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни. Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно- съдови, захарен диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и др. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт, категорични са специалистите.
Поддържане на здравословни хранителни навици е важно условие за профилактика на затлъстяването: Редовно да се закусва сутрин, защото закуската дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата. Да се храним разумно без да преяждаме. Да се храним без да извършваме други дейности, защото така не усещаме кога сме сити.
Да дъвчем бавно и добре. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити. Да избягваме продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата гладна атака. Да пием повече вода. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата. Да консумираме повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола.
Да намалим консумацията на мазнини. Когато същите са над 30 % от общото енергийно съдържание на храната се явяват рисков фактор и за затлъстяване. Да приемаме животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса - пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.
В менюто ни да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна - хляб, бисквити, макаронени изделия - продукти богати на комплексни въглехидрати и хранителни влакнини, витамини от група В и микроелементи Мg, Са, Fе и др. Да ограничим приема на кристална захар.
Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт.
РЗИ- Русе организира следните инициативи, насочени към насърчаване на здравословното хранене и физическата активност по повод Европейския ден за борба със затлъстяването: Здравно-образователни мероприятия под мотото: „Да победим наднорменото тегло!” в две детски заведения - ЦДГ „Чучулига” на 26.11. от 10 часа и ЦДГ „Звездица” на 27. 11. от 10 часа, които целят да разширят познанията на децата за здравословното детско хранене. Уроците ще преминат под формата на интерактивни и състезателни отборни игри с децата.
Конкурс за здравословна рецепта в ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” гр. Русе. Обучителни дейности в училищата относно ползите от спорта, физическата активност и здравословното хранене като средство в борбата със затлъстяването. Разпространение на здравно- образователни материали по темата сред населението, съобщават още от РЗИ.
Добави коментар