МВР се хвали с рекорд в борбата с контрабандата на цигари

12:43, 29 ное 15 25 827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на необезпокояваната и масова продажба на контрабандни цигари и тютюн от МВР се похвалиха, че незаконната търговия е стигнала до рекордно ниското ниво от 13.4% от общото потребление, което е спад с 4.7 процентни пункта спрямо миналата година.

От съобщение на пресцентъра на МВР става ясно, че постижението се дължи на „проявената решителност и политическа воля на правителството, както и от засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от  началото на тази година“.

В страната обаче картината е друга: Свиленград 49%, Габрово 45.9%, Благоевград  31.8%, Пазарджик 31.1%, Монтана 29.8%, Пловдив  29.6%, Сливен 25.9%, Кюстендил 25.5%.  

По темата в МВР са се събрали представители на тютюневи компании -

„Бритиш Американ Табако“ ЕООД, „Булгартабак Холдинг“ АД, „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД, „Импириъл Табако България“ ЕООД и „Филип Морис България“ ЕООД, както и главният секретар на МВР Георги Костов, шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, полицейски шефове и НАП.

Данните са от проучване, което тютюневите компании поръчват вече осма година на независима фирма.

„Противодействието на контрабандата с акцизни стоки е един от главните приоритети на правителството – мотивите за това са както фискални, така и принципни“, заяви министър Румяна Бъчварова на работната среща.

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов подчерта, че заслугата за постигнатите резултати е преди всичко на правителството, което има политическата воля да се работи срещу нелегалното разпространение на цигари, се казва в съобщението от пресцентъра.

Танов отчита 17-18 процента ръст в приходите от акциз на цигари, което е 220-230 млн. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама