Теменужка Петкова очаква поскъпване на тока след либерализацията на пазара

13:03, 29 ное 15 25 665 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това заяви в предаването „Неделя 150“ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче не се ангажира с цифри.

„Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под тези преди либерализацията“, посочи тя.

По думите й пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. На 11-ти декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно.

Петкова успокои също така, че не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ. „Доставките към България вървят абсолютно регулярно както по националната газопреносна мрежа, така и по транзитната газопреносна мрежа“, заяви тя.

Допълни, че при евентуални проблеми „имаме два различни плана за действие“. Първата мярка е преминаване в режим на максимален добив от хранилището в Чирен, а втората значителен пренос на газ от Гърция. „Булгаргаз” има сключено споразумение, според което в случай на нужда до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция”,обясни министър Петкова, като подчерта, че към това ще се прибегне само в много крайни ситуации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама