Нели Куцкова: Ченалова и Янева не са съдебната система

18:23, 29 ное 15 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Безспорно има „гнили ябълки“ в съдебната система, има и корупционни канали, но има и стотици колеги, които си вършат съвестно работата“. Това коментира съдията от Софийския апелативен съд Нели Куцкова в предаването „120 минути“.

Куцкова подчерта, че уволнената съдийка Румяна Ченалова и бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева не са съдебната система в България. Според нея е крайно несправедливо заради няколко случая да се твърди, че българската съдебна система е прогнила.

По думите на Нели Куцкова независимата проверка на случая с изтеклите записи на разговори между Ченалова и Янева не е работа на президента Росен Плевнелиев, за каквато настоява шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Тя обясни, че главният прокурор Сотир Цацаров може да назначи свой подчинен, който да е част от проверката. Куцкова добави, че не е сигурна какви ще са последствията от скандала с „опраскването“ на магистрати, но подчерта, че се надява да има поне превантивно действие.

„Всеки, който е бил председател на съд, знае как политици са изкушени да се обаждат на председатели на съдилища и да се опитват да влияят на делата. Имам дългогодишен опит в това отношение. Случвало се е и на мен, но който ми се е обадил, не е повторил. Въпросът е, че това изкушение винаги ще съществува. Въпросът е след тези записи да си имат едно наум, че някой може да сподели подобни разговори“, заяви съдийката.

Тя напомни, че когато съдия Владимира Янева е била назначена за председател на Софийски градски съд, много от съдиите  са възразили срещу това решение, но никой не е обърнал внимание преди да се намеси френският посланик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама