Над 200 000 туристи са посетили обновени по трансграничен проект обекти в „Двореца” в Балчик

15:31, 30 дек 15 / Общество 25 94 Topnovini
Над 200 хиляди туристи са посетили новата арт галерия „Тунела” в държавния културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик. Това съобщи директорът му Жени Михайлова на пресконференция, на която бе отчетена работата по трансграничния проект "Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие". По него партньори бяха Община Текиргьол  и университет „Овидиус” в  Румъния,  Община  Балчик,  ДКИ „КЦ „Двореца” и Университетска ботаническа градина.

В рамките на проекта с ресурс от 77 000 евро културният център "Двореца" е ремонтирал два обекта , които вече функционират като арт галерия "Тунела", и културно-информационен център. Галерията за пластични изкуства е изградена в стил сецесион, разполага с модерни експозиционни витрини. Там през тази година бяха експонирани археологическата изложба "Реликвите на Калиакра", Луковитското съкровище, бяха реализирани и други културни събития. Новият културно-информационен център, който е оборудван с мултимедия, компютри и друга техника, е имал над 1000 посетители. Там е проведено и езиково обучение по чешки език.  Центърът ще работи целогодишно и ще популяризира културно-историческите забележителности по Северното Черноморие, допълни директорът на държавния културен институт.  През тази година там са работили двама доброволци – от Чехия и България. За обслужването на новите обекти е осигурен персонал от щата на ДКИ „КЦ „Двореца”. Макар проектът още да не е приключил, вече има устойчива дейност по него, посочи още Жени Михайлова.

По проекта предвидените дейности е реализирала и Община Балчик, която е закупила техника.

Срокът на проекта на два пъти е удължаван и сега е 29 месеца, като дейностите трябва да приключат окончателно в края на март 2016 г. Поради невъзможността на Университетска ботаническа градина да реализира заложените дейности, бюджетът на проекта е редуциран от 1 507 849 евро на 1 228 000 евро. Основна част от инвестицията е реализирана от румънската община Текиргьол, където парк е превърнат в ботаническа градина.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 230 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.