Вернер Йостмайер е новият почетен консул на България в Германия

15:51, 30 дек 15 / Общество 25 125 Topnovini
Вернер Йостмайер е назначен за почетен консул на България в Германия със седалище в Мюнстер и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Йостмайер е член на Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия, говорител на Комисията по основните въпроси, член на Комисията по въпросите на Европейския съюз, пълномощник на Християндемократическия съюз (ХДС) по проблемите на изселниците, прокудените и германските малцинства, както и председател на Германо-полската група парламентаристи и говорител на депутатите от ХДС от Мюнстерланд.

Назначаването му за почетен консул е важно за България, тъй като Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата като население (над 17,6 млн. души) германска провинция. В нея се намират градовете Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд. Тя произвежда над 1/5 от Брутния вътрешен продукт на Германия.

Федералната провинция е привлекателна и за български граждани, избиращи да живеят и работят в Германия. Според германската статистика, през 2014 г. във ФРГ са били регистрирани 183 263 български граждани, от които 39 590 (21,5%) са в Северен Рейн-Вестфалия.

България има интерес да развива активно икономическите, политическите и културно-образователните си контакти с федералната провинция, което отговаря напълно със стратегически значимите и динамично развиващи се българо-германски отношения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 28 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.