Безработицата в Търговище гони 17%

16:25, 30 дек 15 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 275 са регистрираните безработни в област Търговище в края на месец ноември, отчитат от Регионалната служба по заетостта.

Техният брой за се увеличава с 234 в сравнение с края на октомври, което е характерно за периода, когато входящият поток традиционно нараства под влиянието на сезонния фактор, твърдят експертите. В проценти равнището на безработица в региона е 16.8.

Данните по общини показват, че в Антоново има най-много хора без препитание  - над 42 %, следват Опака с 33.8% , Омуртаг с 27.9%, Попово с 15.3%  и Търговище с 10.7% .

По професионален признак регистрираните безработни са в по-голямата си част без специалност, с основно и по-ниско образование, както и хора на възраст над 50 години. Регистрираните младежи до 29 години са 907, като спрямо октомври броят им се увеличава с 41 лица.

През ноември постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 292. Започналите работа безработни без квалификация са 109, с работническа професия - 100, а специалистите със средно специално и висше образование - 83.

Повече от 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 82. Заетост е осигурена на 61 продължително безработни, както и на 14 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Общо обявените свободни работни места са 164, като основно са се търсели кадри за преработващата промишленост, селското стопанство, търговията, държавното управление, операциите с недвижими имоти, образованието и хотелиерството и ресторантьорството.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през ноември са заявени 24 работни места – предимно по схемата за младежка заетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама