Шефът на Софийския районен съд въвежда дрескод за служителите

18:46, 30 дек 15 / Крими 25 117 Topnovini
Председателят на Софийския районен съд (СРС) издаде заповед, с която изисква спазване на благоприличие и делови вид в облеклото от съдиите, съдебните служители, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията в СРС, съответстващи на високоотговорните им трудови функции, с цел съблюдаване престижа на институцията, в която работят, съобщават от пресцентъра.

„Правен свят“ дава и подробностите от заповедта:

На първо място съдиите и служителите в съда трябва да са с чисти и изгладени дрехи, без видими петна, но и без акцент върху надписи и украси. Лалов разрешава съдиите да носят дънки на работа, но те трябва да са тъмни, с класическа кройка, но в никакъв случай съдия не трябва да участва с дънки в открито съдебно заседание.

Джапанки, чехли, маратонки, кубинки и обувки с декорации са категорично забранени. Съдии и служители, които имат татуировки или пиърсинг не бива да ги показват демонстративно.

За жените в заповедта се казва, че не трябва да са с прекалено широки или прекалено тесни дрехи. Полите не трябва да са по-къси от 5 см над коляното. Като неподходящи са посочени тениски, потници и значително изрязани или прозрачни блузи, такива без ръкав или с гол гръб, както и клинове.

Задължителни с изключение на летните месеци стават чоропогащниците, но трябва да са в тъмен или телесен цвят и без натрапчиви фигури и щампи.

Шефът на съда забранява и носенето на обувки с токчета над 7 см. "Подходящ за работната среда е лек грим, умерен и семпъл маникюр и ненатрапчиви като вид, големина и брой аксесоари", се казва още в заповедта.

За мъжете дрескодът включва дълги панталони, ризи, блузи, сака и жилетки без цветни щампи и ярки цветове. Забранени са тениските, потниците и ризи, които разкриват значителна част от тялото.

В заповедта се казва, че съдии и служители следва да спазват благоприличие и делови вид в облеклото, съответстващи на високоотговорните им трудови функции и на престижа на институцията, в която работят. Изрично е посочено, че за целта те ежегодно получават пари в размер на две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера.

"Разумни отклонения" от изискването за облекло са позволени само на служителите в служби "Връчване на призовки и съдебни книжа" и "Куриерска поща и спешни призовки", както и на отговарящите за материалната поддръжка на съдебните сгради.

За контрола по изпълнение на заповедта пък ще следят заместниците на Методи Лалов, шефовете на отделения, съдебния администратор, началниците на административни звена, ръководителите на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

Подобни заповеди са издавани и от други административни ръководители в съдебната власт. Скандал обаче предизвика бившият вече шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, който преди две години изготви стройни правила за прокурорите, като дори беше преценил, че ноктите на дамите трябва да са дълги до 3 мм, припомня изданието. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще се възползвате ли от черния петък?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 44 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.