Ски учителите с книжки като шофьорите, влизат в регистри

21:21, 30 дек 15 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ски утителите ще са с книжки и категории като шофьорите. Това предвижда проект на наредба, публикувана за обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

В документа се предвижда ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Тя ще се определя по нива във възходяща градация - “А”; “Б” и “С”. Обучението на лицата, желаещи да придобият правоспособност за професията ски учител, ще се извършва в курсове. Те ще се организират и провеждат от професионални туристически сдружения, членове на реципрочни международни организации и от други юридически лица, оторизирани по реда на специални закони да извършват обучение.

Досегашните ски учители ще имат възможност да получат автоматично признаване на способностите им, като за целта трябва да са упражнявали професията поне десет години и да има документ за професионална квалификация. Има възможност досегашните ски учители, които не отговарят на някои от предвидените в наредбата критерии, да поискат да карат едномесечен стаж за признаване на способностите им или да се явят директно на изпит.

След като издържат изпитите или им бъде призната квалификацията, ски учителите ще получават идентификационни карти с придобитата категория, която ще са длъжни да носят по време на работа. Ще влязат и в специален списък на ски инструкторите, който ще е част от Националния туристически регистър. Този регистър ще бъде достъпен онлайн и всеки ще може да провери дали ски инструкторът наистина е правоспособен.

Предвижда се придобилите правоспособност ски учители да предлагат своите услуги чрез ски училището, към което са наети. Директор на ски училище пък ще може да бъде само инструктор с категория "С".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама