Правосъдният инспекторат не откри нарушения при синдика на „Химко“

17:24, 29 яну 16 25 622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдикът на „Химко“ АД (н). Росица Томова не е извършила нарушения при обявяване на продажбата на активи на дружеството на 20.11.2015 г. Това установи проверка на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, разпоредена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, съобщиха от ведомството.

Американският инвеститор Ян Аронов, собственик на ANJ GROUP CORP обвини Томова, че е взела пари на ръка, а му е искан и подкуп от общо 1 млн.лв. за да бъде допуснат да купи „Химко“. Скандалът избухна дни, след като официално стана ясно, че ДПС-депутатът Делян Пеевски купува фалиралия завод за над 11 млн.лв.

Инспекторите са установили, че Томова е действала изключително в рамките на закона и в съответствие с най-добрите практики, приети при подобни процедури, се казва в съобщението.

Инспекторатът обаче не проверява твърденията за подкуп, тъй като няма правомощията да разследва престъпления.  

Те са образували проверка по жалба на Аронов, че синдикът на несъстоятелния длъжник е обявил продажба на активи на дружеството по реда на прякото договаряне на висока цена, за която не е предвидено разсрочено плащане и е поставил ограничителни условия, внасящи затруднения в участието на потенциални купувачи. 

От правосъдното министерство уточняват, че с разрешение на съда са проведени два търга:  на 19.03.2014 г. с тайно наддаване при начална тръжна цена за активите като цяло – 28 552 458 лв. и на 06.03.2015 г. с явно наддаване при начална тръжна цена за активите като цяло – 22 818 822,93 лв.

На двата търга не са се явили наддавачи и Окръжен съд – Враца е дал разрешение на синдика Росица Томова да извърши продажба по реда на чл.718 от Търговския закон, чрез пряко договаряне на активи като цяло, собственост на „Химко“ АД (н). За целите на търга е извършена нова оценка на активите на длъжника. Търгът е обявен за 20.11.2015 г. при начална цена 11 000 000лв.

Становището на Ян Аронов касае именно към този търг. В обявлението за него на 20.11.2015 г., публикувано в сайта на Министерство на икономиката, в Бюлетина за продажбите  са посочени следните условия за участие:  внасяне на задатък до точно определен срок, писмено предложение с посочване на данни за подателя и предлаганата цена с цифри и думи, платежен документ за внесен задатък, документи за идентификация на наддавача и пълномощно в случай на представителство, декларация, че приемат условията на продажбата и няма да претендират вреди от неприемане на предложението им при неспазване на изискванията, описани в обявлението.  

На 20.11.2015г. на търга не са се явили кандидати. В резултат на проверката е установено и, че на 12.11.2015 г. в Окръжен съд – Враца от Ян Аронов е внесено същото становище (каквото е внесено и в Министерството на правосъдието) по обявения търг от синдика. С определение от 21.11.2015 г. на съда по несъстоятелността за 15.12.2015 г. е насрочено Събрание на кредиторите на “Химко”АД (н), като в дневния ред е включено обсъждане на постъпилото становище от ANJ GROUP CORP по обявената процедура за осребряване активите на “Химко”АД (н.) гр. Враца чрез пряко договаряне. Кредитори на „Химко“ АД (н) с най-големи вземания са „Булгаргаз“ ЕАД, „НЕК“ ЕАД и НАП. От предоставения от съда протокол за събранието на кредиторите от 15.12.2015 г. се установява, че с абсолютно мнозинство кредиторите са гласували против обсъждането на становището на ANJ GROUP CORP и против вземането на ново решение за осребряване на имуществото на длъжника.

По отношение на твърдението, че синдикът е посочил в обявлението за търга от 20.11.2015 г. ограничителни условия, които според Ян Аронов са пречка за ефективното провеждане на търга, следва да се има предвид, че с продажбата се цели гарантиране на интересите на кредиторите и на длъжника чрез участие в търговете на наддавачи, които желаят да купят имущество, а не да възпрепятстват производството по несъстоятелност. Същите не противоречат на закона и са изцяло в съответствие с възприетата практика в производства по несъстоятелност, заключават от правосъдното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама