Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско чакат още седмица, след това излизат на протест

18:00, 29 яну 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводителите дадоха ултиматум от 1 седмица, в която фирмите да започнат да изкупуват и недоговорираните количества от културата. Техни представители се срещнаха с министъра на земеделието Десислава Танева. На срещата тя е обещала да привика на разговор всички фирми, изкупуващи тютюн и да настоява за купуване на цялото количество произведен такъв, обясни за Topnovini.bg Иван Сабахлъков, председател на асоциация "Басмъ".

Той е категоричен, че ако министър Танева не изпълни обещанието си, ще има протести. Според председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов, в Неврокопско за 40% от произведената продукция няма договори. Това се равнява на 2 000 тона "жълто злато". Земеделците настояват да има фиксирани дати за начало и край на изкупната кампания и фиксирана минимална цена за килограм от културата. 

По думите на Мименов, с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия държавата ще регулира процеса, а няма да стои безучастна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама