С над 100 хил. лв. от бюджета си Варна отново ще финансира частни медии

18:16, 29 яну 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само с едно свое решение Варненският общински съвет отпусна 144 хил. лв. за финансирането на три частни електронни медии и "Радио Варна", част от веригата на БНР.

По предложение на постоянната комисия "Финанси и бюджет" с най-голямата сума от 61.2 хил. лв. ще бъде финансирана дейността на дружеството "24 часа Варна". Парите са отпуснати за "информационно сътрудничество, логистична и медийна подкрепа в популяризиране работата на органите на местната власт".

Справка в търговския регистър показва, че "24 часа Варна" е с регистрация от 19 януари т.г., а негови съуправители са журналистите Виолета Камбурова – Симеонова и Росица Пенкова. До 2009 г. те бяха част от екипа, работил по регионалното издание на в. "24 часа" във Варна.

"Целта, с която мотивирахме искането си за финансиране от Общинския съвет, е да възстановим регионалното приложение на националния ежедневник", обясни за "Дневник" Росица Пенкова.

Според казаното от нея това намерение е предварително съгласувано с издателите на "24 часа". Искането за общинско финансиране обаче било инициатива само на местния екип на бъдещото приложение.

За "Дарик радио" Общинския съвет във Варна отпусна 42.5 хил. лв. Те са за 50-минутното седмично предаване "Зала пленарна". Неговото съдържание трябва да бъде мултиплицирано и през онлайн платформите на медията. Финансиране в сходен обем за предаването си "Дарик" получаваше и през предходните години.

"С реализацията на проекта медийното присъствие на варненските управляващи стана много по-осезаемо, а гражданите са много по-редовно и обективно информирани за работата на своите избраници", е написала в предложението си за финансиране до кмета и председателя на Общинския съвет Наталия Господинова, главен редактор на "Дарик Варна".

С общинска подкрепа от 40 хил. лв. ще развива дейността си през 2016 г. и "Радио Варна", което е част от регионалната верига на БНР.

Едва на последно място, с 36 хил. лв., които получава от общинския бюджет, се нарежда "Медийна група Черно море", свързвана със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка".

Срещу тази сума групата предоставя времето на седмичното предаване "Европейска Варна" в телевизия "Черно море", публикации във вестник и две онлайн платформи със същото име, страници в социалните мрежи и канал в Youtube.

В предложението си за съвместна дейност до председателя на Варненския общински съвет управителят на телевизия "Черно море" Нася Атанасова е написала дословно следното:

"Ние сме убедени, че съвместната ни дейност ще допринесе за формирането на устойчиво гражданско общество, с помощта на което усилията на всички ни за развитие и просперитет на гр. Варна".

Сумата от 36 хил. лв. обаче вероятно не е окончателната, която "Медийна група Черно море" ще получи от общинския бюджет през 2016 г. Според Приложение 19 към Бюджета на Варна, гласуван в сряда, за издаването на информационен бюлетин "Заповядайте във Варна" и "изработка на аудиовизуално произведение" са предвидени 32 хил. лв. Те трябва да бъдат осигурени от туристически данък.

Приблизително същата сума, с буквално същата цел, бе отпусната и в началото на миналата година с решение на Общинския съвет във Варна. Тогава за изработката на бюлетина "Заповядайте във Варна" без конкурс беше избран вестник "Черно море" – част от едноименната медийна група.

При това положение най-вероятно ще се окаже, че с общо 68 хил. лв. тя би трябвало да заеме челното място в класацията с най-голям дял от парите, които през тази година Общинският съвет във Варна ще даде под една или друга форма на частни медии.

"Традицията" за финансиране на частни медии с публични средства се спазвана неотклонно от органите на местната власт във Варна.

Само в навечерието на кметските избори през миналата година по-голямата част от бюджета в размер на 800 хил. лв. за публичност по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" отиде в медии, чийто списък беше "съгласуван" с общинската администрация в града. Към тази сума трябва да бъдат прибавени и парите, получени от частни медии под формата на тайно платени публикации, интервюта и репортажи или през реклама на общински дружества, които нямат никаква нужда от нея.

Така става ясно, че заедно с парите, отпуснати и в началото на миналата година при гласуване на общинския бюджет, органите на местното самоуправление в града са похарчили за медийния си комфорт през 2015 г. не по-малко от милион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама