Ирина Бокова: Управляващите да проявят достойнство по избора за ООН

18:22, 29 яну 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Каквото и решение да вземе българското правителство, когото и да предложи за кандидат за генерален секретар на ООН, важното е да запазим достойнство и от България да не излизат скандали, клеветнически кампании и компромати. Така отговори генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на въпрос относно появилите се опасения, че страната ни се бави с обявяването на кандидатурата за генерален директор на ООН.

Предполагам, че ме подкрепя - няколко пъти е заявявано и от правителството, и от министър-председателя, посочи тя.

„Много съм натъжена от случващото се“, каза Бокова пред репортери и призова страната ни да остане на висота като такава, която би могла да предложи кандидат за тоси висок пост.

Според нея трябва да има сериозен дебат за ООН, за конфликтите, за ролята на България и за това по какъв начин страната мо може да допринесе за развитието на организацията. Тя отказа повече коментари по темата.

Припомняме, че тази година изтича мандатът на настоящия директор на ООН Бан Ки Мун, а за поста се спрягат имената на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева. Правителството все още не е излязло с конкретно решение коя от двете българки ще подкрепи.

Генералният директор на ЮНЕСКО пристигна днес от Париж специално за откриването на изложбата “Сурва в Пернишко“ в Националния етнографски музей, а след това замина за Перник, където връчи сертификата за вписването на този народен обичай в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама